poniedziałek, 19 sierpnia 2013

kurczak w pikantnym sosie pomidorowym z mascarpone

danie w parę chwil :)


  • 2 filety z kurczaka
  • 4 duże i mięsiste pomidory lub kartonik pasty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • Vegeta
  • 1,5 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie)


Kurczaka kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawami i z czosnkiem i poszatkowaną cebulką podsmażamy na oleju, kiedy będzie prawie gotowy dodajemy sparzone, obrane ze skórek pomidory (lub pastę pomidorową), doprowadzamy do zagotowania i dusimy wszystko razem, dopóki sos zadowalająco się nie zredukuje, doprawiamy, wyłączamy gaz i dodajemy serek mascarpone, mieszamy, żeby nam się ładnie rozprowadził po całości. Podajemy z makaronem lub ryżem.



1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)