środa, 25 września 2013

muffinowe ciasto z owocami i kruszonką (bez miksera)

To chyba najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam, jest puszyste i delikatne, można dodać do niego dowolne owoce i zawsze się udaje :)




  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (używam tej z Biedronki)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jaja
  • dowolne owoce (u mnie winogrona)
  • kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

Składniki sypkie czyli mąki, cukry, proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, składniki mokre czyli jaja, olej, jogurt mieszamy w drugiej, składniki z obu misek przesypujemy do jednej i mieszamy łyżką do ich połączenia (nie za długo).

Składniki kruszonki łączymy ze sobą.

Do wytłuszczonej i posypanej kasza manną (bułką tartą) tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki kwadratowej 24x24 wylewamy ciasto, posypujemy z góry owocami, można je leciutko docisnąć (nie trzeba ich obtaczać w mące, nie spadną na dół), posypać wcześniej zagniecioną kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut do zezłocenia.



1 komentarz:

  1. Potwierdzam-najszybsze i pyszne ciasto :) piekłam z truskawkami :) przepis "sprzedany" znajomym :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)