środa, 18 grudnia 2013

wigilijna zupa grzybowa

Idealna na Wigilię :) Z braku makaronu łazanki dałam gwiazdki :)





  • 50 - 70 gramów suszonych grzybów (dałam borowiki)
  • porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki posiekana
  • makaron łazanki

Umyte grzybki zalać 6 szklankami wody, odstawić na parę godzin (minimum dwie), następnie gotować w tej samej wodzie przez około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Potem dodać pokrojone warzywa, kostkę grzybową, pokrojoną w piórka cebulę, gotować aż warzywa i grzyby będą miękkie.
Wywar przecedzić, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone w paseczki ugotowane grzybki.
Do zupy można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Pyszna zupa wigilijna. Robię bardzo podobnie, "dosmaczam" cytryną. Spróbuj. Podnosi smak zupy grzybowej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie w tym roku dodam trochę cytrynki i pomyśle sobie o Tobie :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)