wtorek, 19 lipca 2016

ogórki marynowane z papryką i cebulką

Delikatne i kruche ogóreczki, w sam raz do obiadu lub do kanapki. Z podanej porcji wyszło mi 6 litrowych słoiczków.








2 kg ogórków gruntowych
3 strąki czerwonej papryki
3 duże cebule

zalewa:
1,5 litra wody
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki cukru
4 płaskie łyżeczki soli (odradzam kamienną w tym przypadku)

do każdego słoiczka (użyłam pojemności 1 litr):
baldach kopru
1/3 łyżeczki gorczycy
4 kuleczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego


Ogórki dokładnie umyć, bez obierania ze skórki pokroić w ósemki, paprykę obrać z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki, cebulę pokroić na plasterki.




Do każdego słoiczka powrzucać w/w przyprawy, poukładać ogórki i poprzekładać niewielką ilością papryki i cebulki.





Składniki zalewy zagotować i wymieszać, gorącą zalać do pełna słoiczki, pasteryzować około 10 minut od zagotowania.

Wyjąć z garnka i wystudzić w normalnej pozycji.





6 komentarzy:

  1. Będę próbować robić. Zawsze to coś innego niż zwykle korniszony. Zastanawia mnie tylko czy w samku roznia się bardzo od tych tradycyjnych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy jakie się ma przepis na tradycyjne konserwowe, więc dla mnie są delikatniejsze w smaku

      Usuń
    2. Zrobiłam....pychota....fajnie przeszły smakiem papryki. POLECAM.

      Usuń
  2. i one tak bez czosnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ta wersja bez bez, ale jesli ktoś jest przyzwyczajony nie ma przeszkód by go wrzucić :)

      Usuń
  3. Robiłam te ogórki i w sobotę otworzyłam pierwszy słoik, po prostu rewelacja rodzina zachwycona:) pozdrawiam Emilia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)