czwartek, 19 września 2013

pierogi z kapustą i grzybami

Wspaniałe, choć nieco pracochłonne, ale myślę, że ostateczny rezultat wart jest naszych starań :)




ciasto:

około 4 szklanek maki pszennej

około 2 szklanek mocno ciepłej wody

3 łyżki oleju

większa szczypta soli

farsz:

600 gram kiszonej kapusty

500 gram pieczarek

2 cebule

sól, pieprz

Kapustę, jeśli jest mocno kwaśna płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskamy, kroimy drobno, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 60 minut do miękkości, następnie studzimy, wyciskamy z nadmiaru wody. Wkładamy do dużego rondla.

Cebule kroimy drobno, podsmażamy na złoto, dodajemy do kapusty.

Pieczarki kroimy drobno (możemy też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach), podsmażamy na małej ilości tłuszczu na tej samej patelni, co przed chwilą cebule, do momentu, w którym już nie będą wydzielać soku, następnie dodajemy do kapusty i cebuli. Wszystko razem podsmażamy, około 10 minut, intensywnie i często mieszając, doprawiamy.

Z mąki, oleju, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko, wykrawamy kółeczka, na każdym układamy farsz, zalepiamy dokładnie. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Ja pierożki podałam z duszoną na złoto cebulką.





5 komentarzy:

  1. Zrobiłam wczoraj tez takie pierogi, tylko do podsmażonej cebulki dodałam sredni ząbek czosnku, przeciśniety przez praskę oraz 1,5 łyzki sosu sojowego i dodałam do farszu ;-) Superrrrr smak, z bardzo delikatną nutką czosnkową ;-) Polecam także ;-) Pozdrawiam Sylwia P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubione pierogi każdego polaka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)