około 4 szklanek maki pszennej
około 2 szklanek mocno ciepłej wody
3 łyżki oleju
większa szczypta soli
farsz:
600 gram kiszonej kapusty
500 gram pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
Kapustę, jeśli jest mocno kwaśna płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskamy, kroimy drobno, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 60 minut do miękkości, następnie studzimy, wyciskamy z nadmiaru wody. Wkładamy do dużego rondla.
Cebule kroimy drobno, podsmażamy na złoto, dodajemy do kapusty.
Pieczarki kroimy drobno (możemy też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach), podsmażamy na małej ilości tłuszczu na tej samej patelni, co przed chwilą cebule, do momentu, w którym już nie będą wydzielać soku, następnie dodajemy do kapusty i cebuli. Wszystko razem podsmażamy, około 10 minut, intensywnie i często mieszając, doprawiamy.
Z mąki, oleju, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko, wykrawamy kółeczka, na każdym układamy farsz, zalepiamy dokładnie. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Ja pierożki podałam z duszoną na złoto cebulką.
Wpraszam się na obiad!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie pierogi
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj tez takie pierogi, tylko do podsmażonej cebulki dodałam sredni ząbek czosnku, przeciśniety przez praskę oraz 1,5 łyzki sosu sojowego i dodałam do farszu ;-) Superrrrr smak, z bardzo delikatną nutką czosnkową ;-) Polecam także ;-) Pozdrawiam Sylwia P.
OdpowiedzUsuńsuper, uwielbiam takie innowacje !
UsuńUlubione pierogi każdego polaka!
OdpowiedzUsuń