wtorek, 3 września 2013

żółciutkie muffinki kukurydziane z brzoskwiniami

puszyste z kukurydzianym posmakiem babeczki o ślicznym kolorze :)





  • 1 kopiasta szklanka mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek oleju lub rozpuszczonego, schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże brzoskwinie


W dużej misce obydwie mąki wymieszać łyżką z cukrami, proszkiem do pieczenia.
Do słoika wlać mleko, olej, jaja, wstrząsnąć parokrotnie. Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać łyżką do połączenia składników(mogą zostać grudki), dodać wypestkowane i pokrojone na małe kawałeczki brzoskwinie, wymieszać delikatnie łyżką.
Foremki do muffinek wypełniać do 3/4 wysokości, piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Z podanej porcji wyszło mi 15 sztuk.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)