piątek, 25 października 2013

kruche koperty z jabłkiem

Przepyszne kruche ciasteczka o strukturze ciasta półfrancuskiego, bardzo łatwe i równie smaczne :)





  • 3 pełne szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany kwaśnej, gęstej
  • 200 gram masła
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jabłek + cynamon (opcjonalnie, użyłam cukru cynamonowego własnej roboty)
  • rozbełtane białko do posmarowania złączeń kopert (nie rozwalą nam się)


Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukry, żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy je na 60 minut do lodówki.

Jabłka kroimy na grubsze plastry, zasypujemy cynamonem, jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę cukru, ale nie za dużo.

Z porządnie schłodzonego ciasta wałkujemy placek o grubości 0,5 cm, dzielimy go na kwadraciki o boku około 6 cm. Na środku każdego kładziemy cząstki jabłek, sklejamy przeciwległe rogi kwadratu, tak, by tworzyły kopertę.

Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, złączenia dociskamy i smarujemy białkiem (tylko miejsca złączeń, a nie całe koperty). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złotego koloru, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek, poukładanych w odstępach 3 cm.

Uwaga: do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia.








5 komentarzy:

  1. Skorzystałam z Pani przepisu i zrobiłam koperty. Wyszły przepyszne, zniknęły w mgnieniu oka :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowały, wielkie dzięki za komentarz, zapraszam serdecznie jak najczęściej, pozdrawiam ciepło, Ewa

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. ewentualnie gęsty jogurt, naturalny lub grecki

      Usuń
  3. Jeej, ale wyszły pyszne! 😋 super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)