środa, 15 stycznia 2014

chałka okrągła - instrukcja


Delikatna drożdżówka o ciekawym kształcie.



  • 0,5 kg mąki pszennej + szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 gramów roztopionego, schłodzonego masła
  • 20 gramów drożdzy
  • 70 gramów cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • do posmarowania: 1 rozkłócone jajo + 2 łyżki mleka
  • do posypania ewentualnie mak lub sezam

Drożdże mieszamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewamy z solą, cukrem waniliowym i resztą cukru zwykłego, dodajemy masło, jajo, rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w misce do podwojenia objętości.
Następnie krótko zagniatamy, ciasto dzielimy na 4 równe części.



Z każdej z nich formujemy wałeczek o długości około 40 cm.


Następnie ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je naprzemiennie.


Następnie należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok.


W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy mieć po 2 wałki z każdej strony).


Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok.



Zaplatać, aż wałki się skończą. Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód chałki.



Chałeczkę przenieść na papier do pieczenia, odstawić na 20 minut do napuszenia, następnie posmarować jajem z mlekiem. Można posypać ją ziarenkami.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto - brązowo.



7 komentarzy:

  1. ale cudnosci chaleczka Ewuniu :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, pycha, jeszcze miałam na śniadanko :)

      Usuń
  2. Ta chałka nie da mi spokoju dopóki jej nie upiekę ,wspaniała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędna chałeczka :D mniammniam, właśnie zabieram się za robienie jej, pierwszym razem wyszła pyszna, myślę, że za drugim razem wyjdzie jeszcze lepsza ;) Pozdrawiam, smakowity blog ^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)