niedziela, 26 stycznia 2014

Flan serowo – kokosowy z brzoskwiniami

Bardzo delikatny, nibysernik, błyskawiczny do zrobienia, pycha, polecam :)


przepis z moimi zmianami stąd


5 jaj
300 gramów twarogu półtłustego
0,5 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
1 puszka brzoskwiń
cukier puder do posypania

Twaróg przełożyć do miski, wbić całe jaja, dodać cukry, mąkę kukurydzianą, zmiksować wszystko blenderem na gładką masę, jeśli nie macie blendera, zmielcie twaróg, a potem wszystko razem zmiksujcie. Następnie do utartej masy wsypać wiórki, wymieszać łyżką. 
Połówki brzoskwiń pokroić na plasterki.
Foremkę keksową o wymiarach 12x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wylać 1/3 masy, poukładać kawałki brzoskwiń, następnie zalać je paroma łyżkami ciasta, potem znów poukładać owoce itd. aż do wykończenia owoców i masy serowej.
Piec około 65 – 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 40 minut, następnie wyjąć na blat, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




7 komentarzy:

  1. u mnie czas na kawke...wiec poprosze kawaleczek....mmmm pychota...pozdrawiam Ewus...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, serdecznie zapraszam, ja też akurat mam czas na kawusię :)

      Usuń
  2. Ale kolor :) Pysznie wygląda. Myślę, że jest wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho samo się prosi aby je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie ciacho studzi się w piekarniku, ale trochę opadło ;(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)