Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: Syrniki

czwartek, 9 stycznia 2014

Syrniki

Tradycyjna potrawa z rejonu Rosji i Ukrainy. Delikatne serowe kluseczki, mogą być podane z miodem, słodką śmietanką, orzechami, konfiturą lub buntowniczo :)), np z syropem klonowym :D Posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Porcja na 13 - 15 sztuk.

przepis stąd



  • 250 gramów twarogu półtłustego (absolutnie nie z wiaderka)
  • 3 jaja
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki




Jaja (całe) miksujemy z twarogiem do uzyskania jednolitej masy (robiłam to blenderem i dzięki temu nie musiałam mielić).
Do masy dodajemy sól, mąkę i sodkę, ucieramy do uzyskania jednorodnego ciasta(robiłam to łyżką). Ciasto będzie lepkie, tak ma być.



Omączonymi dłońmi wyjmujemy ciasto z miski i kładziemy na posypaną obficie mąką stolnicę. Formujemy wałek o szerokości około 4 cm.



Z wałeczka odcinamy kawałki po około 2 cm. Lekko je spłaszczamy. Cały czas pamiętajmy, że wszystkie te czynności wykonujemy za pomocą omączonych rąk.



Kluseczki smażymy na masełku klarowanym lub na oleju, na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionymi dodatkami.




17 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podobają. Z syropem klonowym chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, ja też ! :)), ale nie mam..

      Usuń
    2. Pycha robie je co tydzień.

      Usuń
    3. cieszę się bardzo, ja też często je robię, dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszne placuszki. Córcia zjadła aż 5, a mąż podchodził do nich z niedowierzaniem, a potem żałował że tak mało dla niego zostało. U nas podane z konfiturą porzeczkową, domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że Wam smakowało, a pytanie brzmi, czy dla Ciebie coś zostało?? :) mamy też muszą jeść :)), pozdrawiam cieplutko !

      Usuń
  3. Ja konsumowałam jako pierwsza, żeby pozostali byli pewni, że mogą jeść ;)) A tak serio, to następnym razem muszę zrobić więcej. A przepis już poleciłam mamie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahahaha, ja też tak robię, potrafię tak napróbować, że jak przychodzi, żeby usiąść do stołu ze wszystkimi, to ja już nie jestem głodna :) ciesze się bardzo ! :)

      Usuń
  4. O rany, aż ślinka cieknie... Ale to też musi być bomba kaloryczna :-P

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja dieta znów zagrożona:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają cudnie! ser w lodówce, biegnę zarobić ciasto! :) dziękuję za przepis i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my przed godziną właśnie daliśmy sobie "czadu", pozdrawiam i życzę smacznego ! :)

      Usuń
  7. zsera z wiaderka tez sa dobre a jeszcze na to dac ser mniam dzieki za pszepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widocznie ja miałam jakiś kiepski, następnym razem poszukam dobrego serka w wiaderku i wypróbuję ponownie, dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam, Ewa

      Usuń
  8. A cukru nie trzeba dodać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Izo, nie do ciasta nie dodajemy cukry, one ładnie łapią cukier puder po posypaniu

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)