niedziela, 30 marca 2014

kostka cappuccino wg Ewy

Zmodyfikowałam przepis wg mojego gustu z pysznym efektem :), delikatny krem z kakaowym ciastem, kremem na bazie mascarpone tworzą pyszną kombinację :)



ciasto kakaowe:
 150 gramów cukru
25 gramów ciemnego kakao
115 gramów mąki tortowej
40 gramów stopionego, schłodzonego masła
6 jaj (żółtka i białka osobno)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:
1/3 szklanki posłodzonej kawy lub cappuccino

krem cappuccino:
125 gramów mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodsze masy mogą być kopiaste)
1 łyżka ( z górką) żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
3 kopiaste łyżki cappuccino (miałam czekoladowe)

masa na górę:
100 gramów śmietanki kremówki 30%
125 gramów mascarpone
1 kopiasta lub 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
3 - 4 łyżki proszku cappuccino do posypania na górę

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kwadratową blachę o boku 23 cm wysmarować masłem, wysypać mąką krupczatką lub kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.

Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch.

Spodni blat nasączyć zimnym ponczem.


Żelatynę dobrze wymieszać we wrzątku, schłodzić.
Serek mascarpone utrzeć z 3 łyżkami kawy. Śmietankę ubić na średnio sztywno, połączyć razem z mascarpone, dodać cukier puder, utrzeć. Żelatynę zahartować 2 łyżkami masy, wymieszać, wlać całość do kremu, szybko zmiksować.
Krem wyłożyć na naponczowany blat, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce.

Śmietankę ubić na średnio sztywno, dodać mascarpone i cukier puder, utrzeć wszystko razem do dokładnego połączenia składników, rozsmarować równomiernie na wierzchu ciasta, schłodzić.
Przed podaniem ciasto posypać cappuccino.








26 komentarzy:

  1. Taki pyszny kawałek Ewuniu, to ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpadam na kawkę z duuuużym kawałkiem tego ciacha :))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe to ciasto, pysznie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciacho:)

    Nominuję Ciebie i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, postaram się znaleźć czas na tą zabawę :)

      Usuń
  6. bardzo eleganckie i atrakcyjne ciasto :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś pysznego :) U mnie dziś to samo ciasto, ale z trochę innego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam, już sobie wyobrażam ten smak... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jus sobie wyobrazam ten smak musi byc nieziemski....czestuje sie Ewuniu i delektuje sie w zaciszu :)))) pozdrawiam....Irena...

    OdpowiedzUsuń
  10. częstuj się Kochana, uściski !

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś robiłam - jest fantastyczna! A w Twoim wykonaniu wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna ta kostka :) Musi smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  13. To naprawdę pyszna kombinacja smaków:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. ..jak zwykle Ewo REWELACJA i ELEGANCJA !!!, pozdrwaiam

    OdpowiedzUsuń
  15. a mi nie urosło ciasto z tego przepisu. robiłam 2 razy i to samo😠😠😠

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to łobuz ! Białka bez problemu się ubiły, proszek do piecz był świeżutki, ciasto zostało wstawione do nagrzanego już piekarnika?? dziwne ://

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)