wtorek, 15 kwietnia 2014

ciastka jajka sadzone

Banalnie proste do zrobienia, pyszne ciacha :))
Z podanej porcji wychodzi około 6 ciastek.



biszkopt:
2 jaja
1/3 szklanki cukru ( do całości dopełnić 1 łyżeczką cukru waniliowego)
6 łyżek mąki (bez czubka, ale nie płaskich)
1/3 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju

masa śmietanowa:
200 ml śmietanki kremówki 30%
150 gramów serka mascarpone
2 - 3 łyżki cukru pudru
około 5 - 6 połówek brzoskwiń z puszki

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukry, miksujemy około 1 minuty, następnie dokładamy żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników.
Dużą blachę ( tą z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i rozprowadzamy je na papierze. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 8 minut. Studzimy.

Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy cukier puder, krótko miksujemy, dodajemy serek mascarpone i ucieramy wszystko razem (nie za długo, gdyż śmietanka może nam się ściąć).
Brzoskwinie ścinamy tak, by przypominały żółtka :)

Z biszkoptu wykrawamy owalne kształty, smarujemy masą i dekorujemy brzoskwiniami.




7 komentarzy:

  1. Ależ świetne te ciastka - dałam się nabrać, że to są jajka :) serio!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sadzone jak się patrzy :) proste i fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak prawdziwe! :) gratuluję pomysłu i wykonania :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie :) bardzo fajny blog - pozdrawiam :)

    zapraszam na: http://love-krowe1.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ..poprostu ciastka wielkanocne,,,..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)