środa, 14 maja 2014

Kurczak w serowej panierce

Pyszna odmiana filetu z kurczaka, posmakuje całej rodzinie.




3 średnie filety z kurczaka
ulubiona przyprawa do kurczaka
2 zmiażdżone ząbki czosnku
panierka:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki mąki pszennej
1 jajo
0,5 szklanki drobno startego sera żółtego
¼ łyżeczki przyprawy do kurczaka
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)

Filety umyć, osuszyć, rozbić, nasmarować czosnkiem, oprószyć niezbyt obficie przyprawą, odstawić do lodówki na 30 minut. Mleko zmiksować z jajem, mąką i przyprawami, następnie wsypać ser i dokładnie wymieszać łyżką (panierka ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
Mięso zamaczać w panierce, smażyć na oleju, na średnim ogniu z obu stron, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.




5 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na kotleciki. Wypróbuje przy najbliższej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł wykorzystania sera do panierki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny sposób na panierkę, wypróbuję przy najbliższej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem w trakcie robienia☺. Mam nadzieje że będą pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)