Ot zwykłe - niezwykłe ciasto. Sposób robienia jest nieco inny niż przy podobnych ucieranych, ciacho faktycznie jest puszyste i delikatne. Możemy zrobić je z ulubionymi owocami, zawsze szybko zniknie :) Ciasto możemy jeszcze ciepłe posmarować dżemem morelowym lub brzoskwiniowym, pychotka :)
125 gramów miękkiego masła
125 gramów cukru
3 jaja
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
skórka otarta z 1 średniej cytryny
200 gramów mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
szczypta soli
dodatkowo:
3 średnie jabłka
cynamon (opcjonalnie)
cukier puder
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli, małymi porcjami wsypywać cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Całość miksować na średnich obrotach aż uzyskamy gładką masę. Następnie wbijać jajka ( każde następne po minucie ucierania następnego).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem w dwóch porcjach dodać do masy maślanej, następnie dodać mleko, cały czas ucierać na średnich obrotach.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, te z kolei na plastry o grubości około 0,5 cm.
Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Potem na wierzchu promieniście poukładać jabłka.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wsadzić ciasto i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem (można wymieszać go z cynamonem jeśli ktoś lubi), można też posmarować z wierzchu dżemem brzoskwiniowym lub morelowym.
rzeczywiście - bardzo puszyste! uwielbiam jadać takie ciacha do popołudniowej kawki :D
OdpowiedzUsuńIdealnie wręcz puszyste. Aż chcę podkraść kawałek :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie teraz piję kawę,poproszę kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńJak z jabłkami to ja bardzo proszę. :)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałeczek :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMmmm mniam takie ciasta są najlepsze. A na jesień ta, żadne inne tylko z jabłkami. Pyszności.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste, domowe ciasta, wygląda idealnie:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Super ciacho do herbatki :)
OdpowiedzUsuńBoskie! Pamiętam moja babcia piekła taki z jabłkami w ćwiartkach.. Uwielbiałam je... Pamiętam, że jeszcze to była era prodiży:)) jakieś 15 lat temu:) Przecudne ciasto Ewo- i przywołuje mi na myśl ciepłe wspomnienia:)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną takie zwykłe ciasto, ale w wersji kakaowej. Twoje świetnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi sie piecze:) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńBasiu, czekam na info jak Wam smakowało, pozdrawiam :)
UsuńCudownie puszyste, mniam :)
OdpowiedzUsuń