czwartek, 19 marca 2015

Zapiekanka z tortellini

Rewelacyjna sycąca zapiekanka, smakowała nam bardzo, warzywa, małe pierożki i pieczarki skryte pod kremowym beszamelem z pierzynką z żółtego sera, po prostu niedrogi i smaczny obiad dla całej rodziny, takie lubimy najbardziej :)
Będzie świetna również z szynką, kurczakiem lub w ogóle bezmięsna.







250 gramów tortellini (mamy tu pełną dowolność, wybierzmy te, które najbardziej lubimy, u mnie były to serowe)
300 gramów kiełbasy (użyłam cielęco - wieprzowej)
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk zielonej papryki
1 duża cebula
0,5 kg pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)
 sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 płaskie łyżki mąki pszennej (optymalnie tortowa)
3 pełne szklanki mleka
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego lub białego pieprzu
szczypta gałki muszkatałowej

dodatkowo do zapiekanki:
150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach (użyłam goudy)
sól
pieprz




Tortellini ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć na sicie.

Pieczarki dokładnie wyszorować, pokroić na plasterki, usmażyć na oleju, kiedy wytraca wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć do zeszklenia tej ostatniej, przełożyć do miseczki (zostawiając tłuszcz na patelni).

Obie papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę lub paseczki, podsmażyć krótko do zeszklenia na tym samym oleju co wcześniej pieczarki.

Kiełbasę pokroić w kostkę, można ją lekko podsmażyć, ja tego nie zrobiłam, bo miałam taką kiełbasę, która po długim działaniu wysokiej temperatury rozpada się.




Pieczarki z cebulą, papryki, kiełbasę i tortellini mieszamy ze sobą, dodając pieprz i sól (niewiele tej ostatniej).
Głębokie naczynie do zapiekania smarujemy masłem ewentualnie olejem wykładamy do niej przygotowane wcześniej składniki.





Teraz zabieramy się za sos.
W rondlu rozgrzewamy masło, kiedy się roztopi wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie aby nie utworzyły się grudki, smażymy około 2 minut, następnie wlewamy 3 szklanki mleka i na małym ogniu często mieszając doprowadzamy do zagotowania, następnie powstałym sosem zalewamy zapiekankę.




Wierzch posypujemy serem żółtym.




Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 - 35 minut.
Gotowe :)


9 komentarzy:

  1. pomysł na pyszny i szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię zapiekanki, ta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam tą zapiekankę, wyszła pychota! Mam tylko jedno pytanie - czy jutro będzie równie dobrze smakowała? Bo jest nas tylko dwoje i została pokaźna część :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Luizo, będzie smaczna, najlepiej byłoby jutro dorobić sobie połowę porcji beszamelu, jeszcze raz posypać połową ilości sera, będzie taka bardziej "odświeżona" :)

      Usuń
  4. Ja zrobiłam w wersji bez papryki, a zamiast kiełbasy użyłam szynki. Wyszła rewelacyjna. ;) Dziękuje z pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy piers z kurczaka jak bede obsmazac to dodac jakiejs przyprawy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że tak, ale lepiej nie przesadzić z ilością przyprawy, bo całość finalnie będzie za słona, ot tak, żeby pachniało :)

      Usuń
  6. kocham takie zapiekanki!!!!!!Smakosz....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)