poniedziałek, 13 kwietnia 2015

kruche kieszonki z pieczarkami i żółtym serem

Przepyszna przekąska na ciepło lub zimno, a jeszcze z czerwonym barszczykiem do popicia, mówię Wam, niebo w gębie ! Leniwce zamiast ciasta kruchego mogą użyć gotowego ciasta francuskiego :)







ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/5 łyżeczki soli
3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
2 szczypty proszku do pieczenia
100 gramów zimnego masła ewentualnie margaryny
1 żółtko

farsz:
1 duża cebula (ja tym razem użyłam pora, bo akurat miałam "na zbyciu")
0,5 kg pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach (użyłam edamskiego)
sól (mało)
czarny pieprz (sporo)

dodatkowo:
1 żółtko do posmarowania


Najpierw zabieramy się za farsz.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucamy posiekaną cebulę ( u mnie splasterkowany por) i smażymy do zeszklenia warzywa, odcedzamy z tłuszczu i przekładamy do miseczki do wystygnięcia.




Kiedy farsz wystygnie wrzucamy starty ser, mieszamy i przyprawiamy.




Kolej na ciasto kruche.
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimne masło, siekamy do uzyskania "grubej kruszonki". Następnie wbijamy żółtko, dodajemy śmietanę, zagniatamy kruche ciasto. Od razu dzielimy je na 2 lub 3 części, jedną z nich zostawiamy na blacie, inne zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.




Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm na omączonym blacie. Wykrawamy kwadraty o boku około 8 - 10 cm.
Na środek każdego kładziemy 1 kopiastą łyżeczkę farszu, składamy na pół i lekko zalepiamy wyrównując brzegi.





Potem krawędzie dodatkowo dociskamy widelcem. Kieszonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.





Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni pieczemy około 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do uzyskania złotego koloru.

Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta z lodówki, do wykończenia farszu.

Zajadamy na ciepło lub na zimno na przykład popijając czerwonym barszczykiem :) Smacznego ! :)


12 komentarzy:

  1. I znów kolejny bardzo fajny przepis. Zaczytuję się w tych inspirujących propozycjach
    Pozdrawiam serdecznie

    Zapraszam w moje skromne progi

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniam dzięki za super pomysł :) ja z gatunku leniwców se z francuskiego zrobię :) Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. we francuskiem też pyszne, a jakby nie patrzeć o wiele mniej pracy :)

      Usuń
  3. Zazwyczaj robię takie z ciastem francuskim, ale Twój pomysł wygląda tak apetycznie, że spróbuję z kruchym. Muszą być jeszcze smaczniejsze! Buźka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te kieszonki. Ten patent z widelcem mi podpasował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, to danie dla moich córek nie jedzących mięs. Będą cię chwalić pod niebiosa. Pozdrawiam. Jadwiga,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, to ja się bardzo cieszę, nam również ogromnie smakowały :), Pani Jadwigo, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Jako leniwiec przy najbliższej okazji zrobię z francuzem. A na pewno zrobię, pozdrawiam ciepło:) Ivonne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivonne, witam Cię serdecznie :-**, z francuzem jest równie dobre, pozdrówcia gorące !

      Usuń
  7. ile sztuk wychodzi z tego przepisu? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tego co pamiętam 18 sztuk na pewno mi wyszło

      Usuń
  8. Wyszły wyśmienicie,jutro znowu robię cioci na imieniny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)