środa, 8 kwietnia 2015

warzywne kotleciki z otrębami

Przepis dla tych, którzy uważają na kalorie, dla wegetarian, ewentualnie dla tych, którzy lubią nowe propozycje na ciekawe kotlety. Z podanych proporcji wychodzi około 10 sztuk. To na pewno jedne z najszybszych kotletów jakie przygotowałam :)









1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1,5 garści mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
1 średnia cebula
1 duże jajo
2 łyżki wywaru z włoszczyzny
2 łyżki otrąb (dałam owsiane)
sól
pieprz
ewentualnie siekana zielenina

dodatkowo:
owsiane otręby do panierowania

sos szczypiorkowy:
150 gramów jogurtu naturalnego
pęczek szczypiorku
2 szczypty soli
2 szczypty białego pieprzu


Włoszczyznę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wywaru nie wylewać, warzywa przestudzić.
Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy, dodać ugotowaną włoszczyznę, rozdrobnić, ja użyłam Robota Kuchennego Russell Hobbs, można się wspomóc również blenderem.






Do mieszanki wrzucić posiekaną cebulę, zieleninę, jajo, wlać odrobinę wywaru z włoszczyzny, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Następnie dodać otręby i ponownie wyrobić.




Z masy, zwilżonymi dłońmi, odrywać niewielkie kawałki, formować kotlety, panierować w otrębach.




Kotlety poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać około 20 minut.

W tym czasie przyrządzić sos szczypiorkowy. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorem i przyprawami.

Upieczone kotlety serwować z sosem i ewentualnie ulubioną surówką, smacznego :)





2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)