wtorek, 2 czerwca 2015

surówka z młodej kapusty inaczej

Świetna do drobiu i delikatnych mięs. Lekka i odświeżająca.






0,5 główki młodej kapusty
1 średnie kwaśne jabłko
0,5 garści rodzynek
1 średnia marchewka
pęczek dymki
sól, pieprz (sporo pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego)
sok z cytryny lub ocet winny do smaku
3 łyżki oleju lub oliwy



Kapustę drobno poszatkować, dodać startą na dużych oczkach marchewkę, posolić, lekko pognieść dłońmi, odstawić na 15 minut.




Po tym czasie rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sitku.
Dymkę drobno posiekać.
Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach.





Wszystko razem wymieszać w misce, dodać pieprz, olej lub oliwę, ocet winny lub sok z cytryny do smaku, ewentualnie dosolić, ponownie wymieszać.



2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)