wtorek, 12 stycznia 2016

serek z jogurtów greckich

Jest wspaniały, delikatny, naturalny, szybki, dostępny dla każdego mieszczucha, bez szukania wiejskich "dobrości" do których nie każdy ma dostęp. Jest również rozwojowy, możemy dodać do niego ulubione dodatki i podpasować pod swój smak. Same zalety, wad nie widzę.

UWAGA: Z 700 gramów jogurtu uzyskałam 250 gramów gotowego produktu.










2 duże jogurty greckie o zawartości tłuszczu 10% (każdy po 350 g)
ulubione dodatki (mogą być zioła, cebulka, czosnek, szczypiorek, przyprawy, łosoś, chrzan i wiele innych)
sól (oszczędnie, jogurt zmniejszy swoją objętość, mnie wystarczyły 3 szczypty na całość)

 








Jogurt mieszamy z ulubionymi dodatkami ( u mnie słodka papryka i szczypiorek).






Gazę złożoną na 4 warstwy rozkładamy na sitku, wykładamy jogurt i tworzymy zawiniątka związując u góry mocna nitką.





"Woreczki" zawieszamy na sznureczkach (w temp. pokojowej) pod spodem ustawiając głęboki talerz lub miskę na ociekającą serwatkę. Zostawiamy w ten sposób na 24 godziny.




Po upływie tego czasu woreczki odcinamy i wkładamy na parę godzin do lodówki, na końcu wyjmujemy z gazy i mamy gotowy serek kanapkowy, pyszności.



32 komentarze:

  1. Super :), już się szykuję do zrobienia. Wszystko co domowe jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha:))) Oj zostanę tu na dłużej :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Skąd taka duża gaza? A nadalaby się pielucha tetrowa? Pomysł super, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w aptece kupiłam, nie pamiętam dokładnie wymiarów, ale to była jedna z tych większych

      Usuń
    2. tetra też powinna się nadać

      Usuń
  4. smakowite cudo, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdy moje dzieci były małe, sama robiłam serek z kwaśnego mleka, a teraz wypróbuję ten.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewcia ,lecę po grecki ,dodatki mam więc jutro będzie pyszne śniadanko ,dziękuję ,pozdrawiam Aneta.

    OdpowiedzUsuń
  9. ja właśnie zawiesiłam dwa zawiniątka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dieta uratowana jutro będzie zakup i do roboty.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halszko (uwielbiam to imię) życzę smacznego :)

      Usuń
  11. Dziś kupujemy jogurty a jutro zajadamy się serkiem:) mimo że nastawiłam mleko krowie na zsiadłe i będzie i serek i trochę masla:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani Ewo, a ma Pani jakiś sprawdzony i dobry przepis na domowe gofry? na wakacjach dzieciaki się zajadają, a z dotychczasowych przepisów, które widziałam nie wychodzą takie jak "na wakacjach";-) chętnie wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie mam gofrownicy i nie mam też takie "rasowego" przepisu :((

      Usuń
    2. miało być oczywiście "takiego"

      Usuń
  14. Ewcia na początek zrobiłam tylko z jednego jogurtu ,ale raj dla podniebienia , moi zachwyceni ,dziś część druga ,już serwatka kapie .Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i pięknie :))), u mnie wiszą 3 aktualnie, jeden z chrzanem, drugi z czosnkiem, a trzeci z duszoną cebulką

      Usuń
  15. Świetny sposób na zrobienie swojskiego serka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W Macro jest jogurt Grecki w pojemnikach po 2 litry ,to jest super pomysł na pyszny sernik.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam, wyszły super. Dziś idę po jogurt i będę produkować następne, bo tamte zniknęły ;). Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, to świetna wiadomość, że smakują, a możliwości kombinacji jest tu cała masa, więc mam nadzieję, że będziesz mieć frajdę z tych smakowitości, pozdrawiam, u mnie też produkcja trwa nieprzerwanie :)

      Usuń
  18. Dosyć sceptycznie podchodziłam do pierwszej produkcji, bo często w komentarzach czytam "ochy i achy",a wychodzi , co najwyżej, zjadliwie. Tu efekt końcowy miło mnie zaskoczył. Serek bardzo prosty w przygotowaniu, a naprawdę smaczny i cudownie kremowy. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się wcale nie dziwię, bo taką "ochową" wpadkę zaliczyłam nie jeden raz, komenty słodkie jak ulepek, zdjęcie super, a efekt nie warty zachodu...cieszę się, że serek smakuje, pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Zrobiłam i pysznie wyszło :) nawet mój mały niejadek zajadał jak nigdy ;) dziękuję za pyszny sposób na mojego malucha

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo dziękuję za przepis! Nie sądziłam, że to takie proste. Zrobiłam serek, wykorzystując pieluchę tetrową. Wyszło pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)