poniedziałek, 25 lipca 2016

letnia szarlotka z pianką (z papierówek)

Chyba nie ma szarlotki, która by pachniała latem i słońcem bardziej niż ta, jest absolutnie wspaniała !
Ciasto rozpływa się w ustach, świetnie się z nim pracuje, a pianka dopełnia orgiastycznej całości, zapewniam Was, że ten wypiek wprawi Was w zachwyt :D










ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
250 gramów zimnego masła lub margaryny
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

pianka:
5 białek
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

dodatkowo:
2 kg papierówek lub jabłek oliwek
cynamon (wg uznania)
4 kopiaste łyżki cukru


Mąkę przesiać z proszkiem, solą i cukrami, wrzucić kostkę zimnego tłuszczu, posiekać nożem na drobno, potem wbić 5 żółtek i zagnieść sprawnie kruche ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3, tą mniejszą zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki.






Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić dno większą częścią ciasta podnosząc rancik na około 1,5 cm.




Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć ciasto i podpiec przez 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), ciasto wyjąć i schłodzić.

W czasie schładzania ciasta zajmujemy się jabłkami.
Obieramy je i ścieramy na dużych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy.




Kiedy ciasto wystygnie odciskamy jabłka porządnie z soku i wykładamy na podpieczony spód.




Teraz zabieramy się za piankę.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach przez 3 minuty, potem wsypujemy proszek budyniowy i na średnich (!) obrotach lub trzepaczką rózgową mieszamy z ciastem, tylko do połączenia składników, ale nie dłużej.




Piankę wykładamy na jabłka.




Na piankę ścieramy resztę ciasta z zamrażarki.




Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy szarlotkę i pieczemy około 45 - 50 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Smacznego :)



13 komentarzy:

  1. Jest przepyszna z papierowek ribiłam w sobote p.agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dzisiaj. Naprawdę smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem ze z papierowkami bylo by pyszne ale akurat tu gdzie nie mieszkam nie maja naszych jablek jakie by byly dobre zamienniki ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie mało soczyste i twarde

      Usuń
    2. Ja probowalam z championem i golden delicious - wyszlo dobre :)

      Usuń
  4. Robiłam z przepisu i moim zdaniem potrzeba jeszcze trochę mąki tak jeszcze ze 3 łyżki mąki ponieważ ciasto było zbyt lepkie. Do tego proponuje pół szklanki cukru bo z 3/4 jest bardzo słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każda modyfikacja pod swój gust i warunki jak najbardziej wskazana, pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
    2. A ja zrobilam wg przepisu i wcale nie bylo slodkie, teraz nawet troche doslodzilam i dolozylam tez jablek-wlasnie sie piecze. A ciasto jak jest twardsze trudno rozlozyc na spodzie a jak sie schlodzi to juz nic mu nie przeszkadza :)

      Usuń
  5. dla mnie była super!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast budyniu,kisiel żurawinowy i mamy fioletową piankę a spodu nie trzeba podpórkach, jabłka dać na surowe ciasto,ale krojone w plasterki,na to pianka,i reszta surowego ciasta startego na tarce,pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja właśnie dzisiaj piekę pierwszy raz czekam aż się upiecze

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto jest boskie, robiłam wielokrotnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)