wtorek, 29 listopada 2016

mięciutkie leniwe (z ziemniakami)

Jak w tytule, delikatne, smakowite, niedrogie. Będą pyszne w wersji na słodko jak i zamiast ziemniaków czy kaszy, do mięsnych sosów.








600 gramów twarogu półtłustego
250 gramów ugotowanych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
3 jaja
2 szczypty soli
1 szklanka mąki pszennej (lub ciut więcej, jeśli ciasto tego wymaga)


Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce.
Do masy dodajemy jaja, sól, mąkę, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei można podsypać mąką, ale bez przesady.





Ciasto dzielimy na dwie części, z jednej formujemy wałek, spłaszczamy go lekko dłonią i kroimy ukośnie by powstały "kopytka".




Układamy je na czystej szmatce posypanej mąką.




To samo robimy z pozostałą częścią ciasta.
Kluchy wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, gotujemy do wypłynięcia i jeszcze przez minutkę, odcedzamy.
Serwujemy z bułeczką z masełkiem lub na wytrawnie, z dodatkiem sosu i surówki, smacznego.



5 komentarzy:

  1. Super kluseczki, bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne,robię podobnie,lubie i na słodko i wytrawnie.W ogóle to jestesmy kluchową rodziną.Pozdawiam,fajny blog .Alicja:))

    OdpowiedzUsuń
  3. my też, dziękuję za miłe słowa i zapraszam o każdej porze, pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię je na okrągło, czasem tylko z samych ziemniaków, jak mam twaróg to dodaje, a jak nie to nie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję przepis. Muszę takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)