piątek, 26 listopada 2021

szarlotkowe muffiny z kruszonką

 Przepyszne, delikatne, wilgotne, szybkie, bez miksera, tyle w temacie! 

Składniki za około 16 sztuk.








Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (polecam orkiszową)

3/4 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

0,5 łyżeczki cynamonu

100 ml oleju

2 jaja

2 duże jabłka

0,5 garści rodzynek

150 gramów jogurtu naturalnego


kruszonka:

50 gramów masła

50 gramów cukru

80 gramów maki pszennej



Składniki płynne wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej by uzyskały temperaturę pokojową.

Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę około 1 cm.



W dużej misce wymieszać olej, jaja, jogurt.



W drugiej misce składniki sypkie, czyli mąkę, cukry, proszek, sodę, cynamon.



Składniki płynne przelać do sypkich, wymieszać łyżką do połączenia składników, ale nie dłużej, mogą zostać grudki.



Do masy dodać pokrojone jabłka i wsypać rodzynki, wymieszać łyżką.




Składniki na kruszonkę sprawnie zagnieść, masa ma być lekko klejąca, a nie sypka (zapobiegnie to osypywaniu się jej z muffinek).



Papilotki do muffin wypełniać masą do 3/4 wysokości, posypać z góry kruszonką.



Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na środkowy poziom, piec do suchego patyczka około 25 minut (bez termoobiegu).

Ostudzić na kratce i smacznego.



3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smacznie, muszę wypróbować ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Pani wróciła ! Już myślałem, że się nie doczekam powrotu, a tu dziś taka miła niespodzianka ! Brakowało mi Pani pysznych przepisów z pięknymi zdjęciami ! Niech już Pani nas nie zostawia, bo znów będziemy bardzo tęskinć. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :DDDDD, jestem, jestem, miło mi ogromnie, dzięki!

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)