Niesamowity zapach, smak, takie są te brzoskwinie, dałam stosunkowo niewiele ziarenek wanilii, ale chciałam by dominował jednak smak brzoskwiń, jeśli chcecie bardzo waniliowe brzoskwinie dajcie na kilogram brzoskwiń 3/4 laski.
przepis z moimi zmianami stąd
- 1 kg brzoskwiń
- 1 szklanka gorącej wody
- 200 gram cukru
- ziarenka z 1/7 laski wanilii (można dać więcej, ja chciałam by aromatem przewodnim zostały brzoskwinie)
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, dodać ziarenka wanilii, wymieszać.
Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, wypestkować, pokroić na większe kawałki lub połówki, poukładać w wyparzonych słoikach, zalać syropem, pasteryzować około 25 minut (miałam 0,5 litrowe słoiki).
Takie brzoskwinie muszą obłędnie smakować! Mam jeszcze kilka pustych słoiczków, chyba je wypełnię właśnie tak :-)
OdpowiedzUsuńMadziu, ja się sama dziwię, że sama wcześniej na to nie wpadłam, bo to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńtak robiłam cukinię :]
OdpowiedzUsuńKarmelitko, poważnie? wyszła na słodko? ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńW tym roku tez robiłam brzoskwinie z dodatkiem wanilii, pycha!
OdpowiedzUsuń