piątek, 16 sierpnia 2013

buraczki na ciepło do obiadu

Jeden z naszych ulubionych dodatków obiadowych.




1 kg buraków ćwikłowych
4 kopiaste łyżki masła
3 płaskie łyżki mąki pszennej
sól, cukier, pieprz wg uznania
sok z cytryny do zakwaszenia (za dawnych czasów dosypywałam trochę kwasku cytrynowego)


  Buraczki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową, wsadzamy do piekarnika i pieczemy do miękkości w temp. 190 stopni (przeciętnej wielkości buraczki potrzebują około 70 minut, możemy to sprawdzić np patyczkiem do szaszłyków, ma wchodzić bez większych oporów). Studzimy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W głębokim rondlu roztapiamy masło, zasypujemy mąką, mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie do rondla przekładamy starte buraczki, mieszamy wszystko razem dokładnie, ale delikatnie, dodajemy cukier, sól, pieprz i sok z cytryny, podsmażamy chwilkę i gotowe.




10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie buraczki... :)
    Cieszę się, ze znalazłam taki pyszny blog :))
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie buraczki to moja ukochana jarzynka do obiadu, zanim je podsmażę do końca potrafię podjeść niezłą ilość :DDDD, a ja się cieszę, że przepisy przypadły do gustu, w razie co, służę pomocą, pozdrawiam nocną porą :)

      Usuń
  2. W tytule ,, poza tym w tym przypadku mamy dwa produkty, bo zwykle z wywaru gotuję barszcz :)" , a w opisie pieczenie w piekarniku! Z czego zatem wywar do barszczu?????
    Mnie też smakują takie buraki.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wzięło się to z tego, e jeszcze jakiś czas temu gotowałam buraczki, potem sprobowałam tych pieczonych i przestałam gotować, bo smakowo są o niebo lepsze

      Usuń
  3. A czy mozna je zawekowac??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj mam przepis na buraczki, które można sobie zasmażyć: http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/09/buraczki-do-soikow-przepis-bazowy.html

      Usuń
  4. Czy każdego buraczka osobno zawinąć w folią czy razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli buraczki są małe to można popakować je po dwa, jeśli są duże (a takich najlepiej nie wybierać) to przekroić je na połówki lub ćwiartki i popakować pokrojone w paczuszki takiej samej wielkości

      Usuń
  5. Dziękuję za odpowiedź! Wyszły przepyszne. Faktyczne nieporównywalnie lepsze od gotowanych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Buraki są jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw dostępnych na rynku, więc łatwo zrozumieć, dlaczego są tak popularnym dodatkiem. Można je piec, gotować na parze lub gotować i podawać z różnymi dodatkami, takimi jak oliwa z oliwek, sól i pieprz lub sok z cytryny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)