sobota, 5 października 2013

piernik z serem - instrukcja

Połączenie piernika i sernika, w całości na pierwsze miejsce smakowe wybija się piernik, następnie  aromat korzenny łagodzony jest kremowością i subtelnością sernika, nasze kubeczki smakowe są wniebowzięte :)




  • piernik:
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 300 gram powideł śliwkowych (słoiczek)
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie przyprawy do piernika (20 gram, dałam Kamis)
  • 2,5 łyżki ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa serowa:
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 100 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 4 jaja
  • na wierzch: cukier puder lub polewa czekoladowa

 Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.





 Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, następnie dodajemy powidła, olej, mleko, przyprawę, miksujemy wszystko na jednolitą masę.



 Żółtka ubijamy z cukrem. Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez praskę.

Dodajemy do niego masę żółtkową, budyń, masło.




Miksujemy blenderem do dokładnego połączenia składników.



Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką ! do połączenia składników.



Blachę o wymiarach 28x32 lub dużą tortownicę (ja tak zrobiłam) o średnicy 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto piernikowe.



Następnie delikatnie rozprowadzamy masę serową wygładzając ją szpatułką lub łyżką.



Pieczemy w funkcji góra-dół około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika na 20 minut, następnie wyjmujemy ciasto na blat, schładzamy. Możemy polać je polewą czekoladową lub po prostu, tak jak ja, posypać cukrem pudrem.




11 komentarzy:

  1. Super wygląda, na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo na talerzu ,wspaniale wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jolu, bardzo dziękuję, a ciacho faktycznie grzechu warte, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi rewelacyjnie! Zapisuję i z pewnością przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie - ser wspaniale kontrastuje z piernikiem, i kolorystycznie, i smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ile mąki dajemy do ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne ciasto właśnie piekłam i zjedzone do ostatniego kawałeczka! Czy twoje ciasto na zdjęciu jest z podwojonej ilości sera bo mój mąż stwierdził,że jest go więcej niż w rzeczywistości? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze wypatrzyliście spryciule :P, otóż kiedy wylałam ciasto, zorientowałam się, że moje tortownica nie ma 30, tylko 28 cm, w związku z czym wylałam około 3/4 masy piernikowej, ale serową całą wyłożyłam, stąd tak to wygląda :)

      Usuń
    2. i jeszcze jedno, myślę, że możnaby zwiększyć ilośc masy serowej o połowę, ale tylko o połowę, bo podwójna ilośc mogłaby sprawić, że ciasto piernikowe nie dopiekłoby się tak jak należy, cieszę się bardzo, że Wam smakowało i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)