środa, 8 stycznia 2014

kotlety z mięsa i ryżu

Błyskawiczne do zrobienia, tanie i wydajne, przy tym pyszne, posmakują każdemu :) Podane z surówką i ulubionym sosem, np pomidorowym lub pieczarkowym stworzą bardzo smakowity obiad.


  • 350 gramów mielonego mięsa (dobrze sprawdzi się wieprzowina lub np mięsko indycze)
  • 150 gramów ugotowanego ryżu (podana masa jest masą suchego ryżu)
  • 1 jajo
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • ewentualnie ulubione zioła
  • siekana zielona pietruszka
  • sos pomidorowy lub inny
  • bułka tarta do obtaczania kotletów


Mięso wyrabiamy z ryżem, jajem, czosnkiem i przyprawami na jednolitą masę. Formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na złoto na oleju.

Z tej porcji masy wychodzi mi 9 - 10 sztuk.



4 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Ewo. Zrobiłam kotleciki wczoraj na obiad. bardzo nam smakowały :) Polecam odwiedzającym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ogromnie się cieszę i pozdrawiam słonecznie ! :)

      Usuń
  3. Robiłam kotleciki z Pani przepisu, są naprawdę pyszne ;-) Bardzo łagodne w smaku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)