- 0,5 średniej kapusty pekińskiej
- 10 - 12 sztuk pomidorków koktajlowych
- 0,5 puszki kukurydzy
- 1 średnia cebula lub pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu + 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 0,5 łyżki soku z cytryny do skropienia posiekanej kapusty
- 1/3 łyżeczki cukru (opcjonalnie, jeśli komuś surówka wyda się zbyt kwaśna)
Liście kapusty poobkrawać od głąba, posiekać, skropić odrobiną soku z cytryny.
Pomidorki pokroić w ósemki, szczypior posiekać, kukurydze odsączyć z zalewy.
Wszystko wrzucić do miski, doprawić, wymieszać z sosem majonezowo - jogurtowym, wymieszać, schłodzić przez chwilkę w lodówce.
Pyszności wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń