- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 gramów masła ewentualnie margaryny
- 3 łyżki oleju
- 5 płaskich łyżek ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki cukru z wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jaj
- około 400 gramów owoców
- cukier puder do posypania lub czekolada do polania
W rondlu roztopić masło, dodać 1/3 szklanki wody, olej, cukier kryształ, kakao, podgrzewać do połączenia składników, masę odstawić do uzyskania temperatury pokojowej.
Następnie przelać do dużej miski, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy, zmiksować do połączenia składników.
Z białek ubić pianę, wmieszać łyżką do ciasta.
Foremkę kwadratową o boku 25 cm lub tortownicę o podobnej średnicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, poukładać owoce (jeśli są duże, przekroić na mniejsze kawałki).
Uwaga, owoców nie wciskać w ciasto, same się "poukładają".
Piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Można podawać posypane cukrem pudrem, polane roztopioną z 1 łyżką masła czekoladą lub lukrem lub bez niczego :)
Wspaniałe połączenie :) Porywam kawałek,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Oczy mówią, że to przepyszne ciasto! Cudowne połączenie wiśni i ciasta kakaowego!
OdpowiedzUsuńUpiekłam ,pyszne
OdpowiedzUsuńsuper, też z wisienkami? robiłam również to ciasto z gruszkami, było pyszne
UsuńŚwietne połączenie smakowe. Lubię czekoladowe ciasta z owocami. Ummmm. Pyszności Ewuniu :)
OdpowiedzUsuńo tak taki murzynek jest wart grzechu!!! wspaniały!!
OdpowiedzUsuńPiec z termoobiegiem czy gora dol?
OdpowiedzUsuńgóra - dół
OdpowiedzUsuń