niedziela, 28 września 2014

ciasto piaskowe z owocami

 Połączenie piaskowca z owocami to prawdziwa rewelka, przynajmniej dla nas. Ciacho jest puszyste w strukturze, świetnie trzyma świeżość. Jeśli chodzi o dobór owoców, panuje tu pełna dowolność, łącznie z tymi mrożonymi lub odsączonymi z kompotu. Szybkie i bezproblemowe, gorąco polecam :)



1 szklanka mąki pszennej ( optymalnie tortowej)
1 szklanka mąki ziemniaczanej
200 gramów masła
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
około 600 gramów dowolnych owoców ( u mnie śliwki)
dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta

Masło roztapiamy i schładzamy do temperatury pokojowej.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Całe jaja ubijamy z obydwoma cukrami na puszysty krem. Do masy jajecznej dodajemy tłuszcz, mąki, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Owoce pozbawiamy pestek, dzielimy na mniejsze części.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia ewentualnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną, wylewamy ciasto, układamy owoce ( nie wciskamy ich w ciasto).



 Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 - 55 minut, do zezłocenia ciasta.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.





10 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto, w sam raz na niedzielę :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i łatwe, ale smakuje na pewno bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba bedzie wyprobowac :) w ten weekend byla szarlotka sypana u nas, polecam i pozdrawiam jesiennie.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak patrze na takie puszyste ciacha...to zaraz nosi mnie do kuchni:))...zostalo mi jeszcze drozdzowe ze sliwkami...takze to ciacho bedzie nastepne...pozdrawiam Ewuniu:)))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, uwielbiam takie ucierańce z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam ! Jest pyszne !!!! Zapisałam w swoich przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam dylemat : ubić całe jajka z cukrem, czy lepiej ubić białka na puch dodawać cukier a na końcu żółtka? która opcja jest lepsza aby ciasto było lepsze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już piszę jak to jest, więc gdybyśmy do piaskowca nie dodawali owoców wtedy opcja z białkami ubitymi dodawanymi na końcu byłaby najlepsza, lecz kiedy kładziemy na wierzch owoce jaja ubijamy całe i w ten sposób minimalizujemy ryzyko zakalca

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)