Niebiańskie połączenie truskawek z bitą śmietaną....Bardzo proste do zrobienia, pyszne !
- biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mus truskawkowy:
- 80 dag truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki (z małą górką) żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
- masa śmietanowa wersja I:
- 500 ml śmietany 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- wersja II * masy śmietanowej (na zdjęciu):
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1,5 łyżki żelatyny (płaska łyżka) + 1/3 szklanki wrzątku
Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier i żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy /23x28/ wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawki zmiksować i zagotować w rondelku z cukrem, wyłączyć gaz. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać, masę schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (np. w 1/4 szklanki), lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek, mieszając całość jeszcze przez chwilę. Gdy mus zacznie tężeć (włożyłam na 30 minut do lodówki), wyłożyć go na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksować dość energicznie, aby galaretka dobrze połączyła się ze śmietaną. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo,żeby nie zważyła się śmietana.Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na zatężały mus,wyrównać i wstawić do lodówki.
* Żelatynę rozpuściłam we wrzątku, schłodziłam do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubiłam na pół sztywno, pod koniec dodałam oba cukry, sok z cytryny. Do schłodzonej żelatyny dodałam dwie łyżki masy śmietanowej, następnie szybko wlałam całość do śmietanki i zmiksowałam na najwyższych obrotach. Poczekałam około 15 minut i kiedy masa zaczęła tężeć wyłożyłam ją na masę truskawkową i wygładziłam wierzch. Wstawiłam do lodówki na całą noc.
prezentuje się przepięknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda perfekcyjnie! Mam ochotę choćby na kawałek :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńEwo, jestem pod wielkim wrażeniem !!! To ciasto w Twoim wykonaniu wygląda cudownie i truskawka na każdym kawałku, to wspaniały dodatek, podnoszący walory ciasta. Gratuluję i dziękuję, że mój przepis był dla Ciebie wspaniałą inspiracją. Pozdrawiam Cię serdecznie. Irma :)))
OdpowiedzUsuńIrmo, to ja dziękuję, to ciacho to kawał świetnej, a przede wszystkim przepysznej roboty, uściski !
Usuńaż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńPrezentacja iscie krolewska,cudenko!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje ciasta :)
pychota!! dziś robię:-) Pani Ewo, jak Pani robi te wzroki na bitej śmietanie? czym?:-) pozdrawiam! stała, ale cicha czytelniczka Pati
OdpowiedzUsuńPati, jestem Ewa :), kupiłam w Tesco, były dwa w zestawie, wygląda to jak skrobaczka do szyb w aucie, a nazywa się skrobka cukiernicza, grosze dałam, około 3 zł
UsuńNiczym z cukierni:)
OdpowiedzUsuńEwuś perfekcyjnie wygląda Twoje ciasto. Pychota. Oj, zjadłabym teraz kawałek:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, lekkie i kremowe :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPerfekcja Ewuniu...jak ja uwielbiam patrzec jak wychodza takie cudenka z Twoich raczek :-)))...pozdrawiam serdecznie....Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, ciacho jest naprawdę sympatyczne i łatwe do przygotowania, każdemu takie wyjdzie, pozdrawiam Irenko :-*
UsuńWspaniałe!!! Ewa jesteś mistrzynią w prezentowaniu swoich wypieków :)
OdpowiedzUsuńto bardzo miłe Agatko :))), ale to ciacho jest mega fotogeniczne samo w sobie :)
UsuńCiacho wygląda obłędnie, a fotki jak zwykle rewelacyjne
OdpowiedzUsuńPiękne! Aż brak słów.
OdpowiedzUsuńPiękne :) Jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńwitam, mam pytanie gdzie kończy się granica pomiędzy musem truskawkowym a wersją I masy śmietanowej? dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem i wolę się upewnić:)
OdpowiedzUsuńbita śmietana
500 ml śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1,5 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy --> czy te składniki wchodzą w skład wersji I ?
pozdrawiam, Olga
Olgo, tak, dokładnie, to jest cały skład wersji I, zaraz zmienię spis tak, żeby było to bardziej czytelne, pozdrawiam i daj znać :)
UsuńNa ile porcji jest ten przepis? :)
OdpowiedzUsuń12 dużych kostek, 16 mniejszych
UsuńZrobiłam i się zsiada. Mam nadzieję, że masa truskawkowa się zsiądzie bo była sama w garnku ponad godzinę w lodówce i nic. Robiłam zgodnie z przepisem. Dam znać :)
OdpowiedzUsuńzsiądzie się na pewno, tylko troszkę to potrwa :)
UsuńPodkręciłam chłodzenie i zsiadło się w 1,5 godziny. A w smaku ? Przepyszne, puszyste, nie za słodkie. Zagości na stałe u nas. Za tydzień upiekę go gościom.
UsuńDziękuję za przepis i pozdrawiam!
Obłędne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na sam widok!
OdpowiedzUsuńwarto nagrzeszyć jeszcze, bo sezon truskawkowy zaraz się skończy :((((
UsuńWygląda idealnie <3
OdpowiedzUsuńZapraszam:
www.cojapieke.blogspot.com
Witam serdecznie!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie, dlatego wieczorkiem biorę się do roboty!
Mam tylko jedno pytanko. Ile powinno być kopiastych łyżek w II wersji masy śmietanowej? :)
no nieźle :DDDDD, widać tylko, że liczba mnoga :)))), 3 kopiaste łyżki cukru pudru, już poprawiam i bardzo dziękuję za przytomność :)))))
UsuńRobilam je ostatnio, wyszlo oblednie pyszne i zniknelo w moment!
OdpowiedzUsuńcieszę się, bardzo, bardzo :))))), dziękuję ! :)
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńChciałam zrobić z mrożonych truskawek cz je wcześniej rozmnażać
OdpowiedzUsuńtak, koniecznie rozmrozić je sobie na sitku, część wody ucieknie, malo soku stracimy, potem dopiero do garnka z cukrem itd
Usuńwygląda baaardzo apetycznie:) zapraszam rowniez na mojego bloga, wprawdzie jest w trakcie realizacji ale juz niebawem bedzie gotowy. domowepysznoscikasiblogspot.com lub na fb domowe pyszności:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, zrobiłam je wczoraj. Wyszło super a jeszcze lepiej smakuje. Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, dziękuję !
UsuńWlasnie zrobilam, pycha, ciasto rewelacyjne. Będe motyfikowac z rożnymi owocami:) Pozdr serdecznie, Iza
OdpowiedzUsuńwitam. a ja mam większą blachę i jakie proporcje będą odpowiadały?
OdpowiedzUsuńjeśli blaszka ma 25x35 cm to wszystko x 1,5, a jeśli jest jeszcze większa, taka jak z piekarnika to wszystko x 2
UsuńWitam, właśnie robię ciasto i mam problem bo śmietana mi sie 2 razy z ważyła,i nie wiem dlaczego , robię tak jak jest w przepisie :(
OdpowiedzUsuńtak się dzieje z wielu różnych przyczyn, czasem jest zbyt długie ubijanie, najlepiej ubić do momentu aż będzie lekko sztywna, ale nie całkiem, ona i tak potem stężeje pod wpływem żelatyny lub galaretki, trzymam kciuki żeby tym razem wszystko poszło ok !
UsuńPyszne ciasto! Tylko zastanawiam się w jaki sposób wyszła Pani taka wysoka warstwa śmietanki z 0.5l ? U mnie była o 1/3 niższ, a robiłam w blasze o wymiarach, które Pani podała.
OdpowiedzUsuńJak Pani myśli, czy można zrobić mus bez galaretki i żelatyny i go zamrozić? A po rozmrozeniu dodać galaretkę i resztę?
OdpowiedzUsuńpewnie, że można, bez problemu
UsuńMoże na Pani jakiś pomysł czym je teraz udekorować gdy nie mamy świeżych truskawek?
OdpowiedzUsuńmożna zrobić esy floresy z roztopionej czekolady lub polewy czekoladowej, przepis na tą ostatnią znajduje się w zakładce "Domowy wyrób" pod nazwą "Błyszcząca polewa czekoladowa"
UsuńCIASTO WYGLADA OBŁĘDNIE..
OdpowiedzUsuńWŁAŚNIE Z DZIECKIEM ZACZYNAMY ROBIĆ CIASTO....SZKODA,ŻE NIE JEST NAPISANE CZY ROZGRZAĆ PIEKARNIK I JAKIE USTAWIENIE...NA INNYCH STRONACH PRAWIE GODZINKĘ A TU TYLKO 20 MIN....
odpowiadam po czasie, no, ale....piec w nagrzanym piekarniku, 20 minut wystarczy, biszkopt jest niski i ma zostać delikatny, 40 min piekę biszkopt na tort
Usuńmiało być ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika :)
UsuńPani Ewo a kiedy jakieś nowe przepisy?????bo my już czekamy na jakieś pyszne nowości w pani wykonaniu)) zosia i jola
OdpowiedzUsuń