250 gramów brokuła ugotowanego na pół twardo
2 pomidory
100 gramów sera feta
100 gramów sera pleśniowego
0,5 puszki kukurydzy
0,5 puszki groszku
0,5 małej ostrej papryczki (opcjonalnie)
sól (niewiele, optymalnie selerowa), pieprz
sos:
2 – 3 ząbki czosnku
pęczek koperku
duży (400 g) jogurt naturalny
sól, pieprz ziołowy
parę kropel soku z cytryny
Koperek posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić do lodówki.
Sery pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Brokuła podzielić na małe różyczki.
Pomidory pokroić na małe cząstki (można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki).
Warzywa wymieszać z serami, przyprawami, polać schłodzonym sosem.
Świetna sałatka
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńlubię takie lekki, kolorowe sałatki
OdpowiedzUsuńno właśnie i lodówka posprzątana przy okazji :)
UsuńPyszności :-) lubię sałatki :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, ja również, co nie przeszkadza mi (niestety) wrąbać kawał ciacha na deser :DD
UsuńYummie! Fajnie wyglada na fotkach ten dzbanek na sos :)
OdpowiedzUsuńświetna ta sałatka, i wygląda naprawdę bosko!:), pozdrawiam Ewcia:)
OdpowiedzUsuńEwcia sałatka super bo uwielbiam brokuły :) ale pierwsze i ostatnie zdjęcia są rewelacyjne nie mogę przestać na nie patrzeć !
OdpowiedzUsuńDzięki! Akurat na kolację :)
OdpowiedzUsuń