- 300 gramów makaronu średniej wielkości ( u mnie świderki)
- 3 średnie filety drobiowe ugotowane w przyprawach lub upieczone
- 350 gramów pieczarek
- 400 gramów brokułów
- 2 średnie cebule
- 125 gramów mozzarelli ( standardowa kulka)
- zalewa:
- 400 gramów śmietany kwaśnej 12% lub 18%
- 3 jaja
- sól, pieprz
- 3 łyżki drobno startego parmezanu (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- dodatkowo do zapiekanki:
- sól, pieprz cayenne lub ostra i słodka papryka
- siekana bazylia (opcjonalnie)
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy, gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, smażymy razem z cebulą pokrojoną w piórka, pod koniec smażenia całość lekko solimy.
Filety kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dno wykładamy makaron, na makaron pieczarki z cebulą, rozprowadzamy, następnie układamy brokuły i kawałki kurczaka.
Śmietanę miksujemy krótko z jajami, dodajemy przyprawy, ewentualnie parmezan (polecam) i polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy mozzarellę pokrojoną w plasterki.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut.
Tuż przed podaniem zapiekankę możemy posypać siekaną bazylią.
cudownie przyrumieniona:) taka jak lubie:) mniam
OdpowiedzUsuńale bym jadła! :)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekana, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Mmm, już czuję jej zapach :) Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńczy kurczak miał być wcześniej podsmażony bo nie ma na ten temat żadnej informacji?
OdpowiedzUsuńw składnikach podane jest, że kurczak ma być ugotowany w przyprawach lub upieczony
Usuń