To jedzonko to istna delikatność i maksymalny aromat. Wszystkie składniki idealnie łączą się ze sobą dając świetny smak, bardzo polecam !
6 udek z kurczaka
100 gramów wędzonego boczku
3 - 4 ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki suszonego ( użyłam czosnku niedźwiedziego Skworcu)
1 duży por
przyprawa do kurczaka
zalewa:
500 gramów kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
Kurczaka posypać przyprawą, odwinąć skórkę, wsadzić pod nią parę kawałeczków boczku i posypać suszonym czosnkiem ( jeśli używacie takiego świeżego, pokroić go w plasterki i parę z nich ułożyć na boczek), skórkę naciągnąć na nadzienie, mięso wsadzić do lodówki na około 30 - 60 minut.
Pora umyć dokładnie, pokroić w talarki. Śmietanę dokładnie połączyć z wystudzonym bulionem, dodać przyprawy, wymieszać.
Kurczaka poukładać w płaskim i szerokim naczyniu żaroodpornym, posypać porem.
Potem zalać śmietanką ( kurczak ma być przykryty w około 3/4).
Brytfankę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, zapiekać około 60 minut, do zrumienienia skórki.
Mmm pyszny kurczak :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda Twoje danie - moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Narobiłaś mi smaka tym obiadkiem!
OdpowiedzUsuńCzy moge udusic tego kurczaka czy musze upiec?
OdpowiedzUsuńta wersja jest tylko pieczenia, zdecydowanie
Usuń