niedziela, 14 września 2014

kurczak z boczkiem i porem zapiekany w śmietanie

To jedzonko to istna delikatność i maksymalny aromat. Wszystkie składniki idealnie łączą się ze sobą dając świetny smak, bardzo polecam !



6 udek z kurczaka
100 gramów wędzonego boczku
3 - 4 ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki suszonego ( użyłam czosnku niedźwiedziego Skworcu)
1 duży por
przyprawa do kurczaka
zalewa:
500 gramów kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego


Kurczaka posypać przyprawą, odwinąć skórkę, wsadzić pod nią parę kawałeczków boczku i posypać suszonym czosnkiem ( jeśli używacie takiego świeżego, pokroić go w plasterki i parę z nich ułożyć na boczek), skórkę naciągnąć na nadzienie, mięso wsadzić do lodówki na około 30 - 60 minut.


Pora umyć dokładnie, pokroić w talarki. Śmietanę dokładnie połączyć z wystudzonym bulionem, dodać przyprawy, wymieszać.

Kurczaka poukładać w płaskim i szerokim naczyniu żaroodpornym, posypać porem.


Potem zalać śmietanką ( kurczak ma być przykryty w około 3/4).


Brytfankę przykryć i wstawić  do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, zapiekać około 60 minut, do zrumienienia skórki.





5 komentarzy:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)