czwartek, 18 września 2014

mielone i pieczeń z boczkiem i żółtym serem

Świetny sposób na obiad i coś do kanapek, taka pieczeń jest lepsza niż niejedna sklepowa wędlina, a mielone są pachnące i bardzo smaczne. Reasumując tani sposób na dogodzenie gustom smakowym rodzinki :) Zamiast mielonych możemy zrobić również pulpety i podać je z sosem pomidorowym lub na przykład pieczarkowym.





1,2 kg łopatki lub karczku
400 gramów wędzonego wyłuskanego boczku
350 gramów sera żółtego ( dałam edamski)
2 jaja
2 kajzerki namoczone w mleku lub bulionie i dobrze odciśnięte
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
2 szczypty ostrej papryki
0,5 szklanki bułki tartej do obtoczenia kotletów

Ser ścieramy na dużych oczkach. Cebule siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso i boczek mielimy na średnich oczkach razem z bułkami. Do mięsa i boczku dodajemy jaja, bułki, przyprawy, czosnek, cebule i ser, wszystko dobrze wyrabiamy.
Masę dzielimy na dwie równe części. Z jednej z nich formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju.

Z pozostałej formujemy "bochenek", zawijamy w folię aluminiową. Mięso wkładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą na dni. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.









4 komentarze:

  1. wpadłabym na taki obiadek:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Ewa!
    Czy folię pod koniec pieczenia odwinąć i przypiec trochę pieczeń, czy nie ma takiej potrzeby? Właśnie biorę się do pieczenia;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, zdecydowanie lepiej troszkę ją podpiec

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)