- mięso z szynki zmielone 0,6 kg
- odciśnięta bułeczka, wcześniej namoczona w mleku
- 1 jajo
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania pulpetów
- sos:
- 0,3 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- sól, pieprz
Mięso łączymy z przeciśniętym czosnkiem, jajem, bułeczką i przyprawami, formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące,smażymy na patelni na złoty kolor. W głębszym rondlu podsmażamy pokrojone na plasterki pieczarki z posiekaną cebulką (najpierw przez około 8-10 minut pieczarki, potem dosypujemy pokrojona w kosteczkę cebulę), posypujemy mąką i smażymy do zeszklenia cebuli, następnie wlewamy wodę, mieszamy, dopóki sos nie zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko razem( około 5 minut), podlewając odrobiną wody i doprawiając, jeśli jest taka potrzeba, zestawiamy z gazu i po chwili zabielamy śmietaną.
O tak! Bardzo lubię taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj też mizeria :)
OdpowiedzUsuńklasycznie i pysznie potwierdzam,,,generalnie lubimy wszystkie klopsiki!!!!marta)
OdpowiedzUsuńchętnie wracam do tego przepisu,,lubimy takie klasyczne obiadki!!!!Agata
OdpowiedzUsuń