czwartek, 3 października 2013

pulpety w sosie pieczarkowym

Pyszny klasyczny domowy obiad, niedrogi, smakuje praktycznie każdemu :)





  • mięso z szynki zmielone 0,6 kg
  • odciśnięta bułeczka, wcześniej namoczona w mleku
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania pulpetów
  • sos:
  • 0,3 kg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • sól, pieprz


Mięso łączymy z przeciśniętym czosnkiem, jajem, bułeczką i przyprawami, formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące,smażymy na patelni na złoty kolor. W głębszym rondlu podsmażamy pokrojone na plasterki pieczarki z posiekaną cebulką (najpierw przez około 8-10 minut pieczarki, potem dosypujemy pokrojona w kosteczkę cebulę), posypujemy mąką i smażymy do zeszklenia cebuli, następnie wlewamy wodę, mieszamy, dopóki sos nie zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko razem( około 5 minut), podlewając odrobiną wody i doprawiając, jeśli jest taka potrzeba, zestawiamy z gazu i po chwili zabielamy śmietaną.


4 komentarze:

  1. O tak! Bardzo lubię taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. klasycznie i pysznie potwierdzam,,,generalnie lubimy wszystkie klopsiki!!!!marta)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie wracam do tego przepisu,,lubimy takie klasyczne obiadki!!!!Agata

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)