przepis pochodzi z tej strony
- 0,5 kg ugotowanych dobrze pogniecionych ziemniaków
- 100 gram mąki pszennej
- 50 gram miękkiego masła
- sól, biały pieprz do smaku
Ziemniaki wymieszać dobrze z masłem, dodać przyprawy, dosypywać stopniowo mąkę zagniatając ciasto. Jeśli ziemniaczki będą mączyste, wtedy ta ilość mąki będzie wystarczająca i ciasto nie będzie się kleić. Ciasto podzielić na dwie części. Na papierze do pieczenia (nie podsypując mąką) z pierwszej części formujemy okrąg o grubości około 1 cm. Dzielimy go na 6-8 trójkątów. Placuszki smażymy na suchej teflonowej patelni na złoto z obu stron. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Ja te placuszki podałam z pieczonym kurczakiem i sałatką wielowarzywną.
Odradzam smażenia ich na oleju, gdyż ciasto będzie przypieczone z zewnątrz, a "ciapate" w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)