- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru (najlepiej brązowego, lecz biały tez może być)
- 100 gram stopionego, schłodzonego masła
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 0,5 łyżeczki cynamonu (do ciasta)
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki cynamonu (do jabłek)
- garść grubego cukru na górę do posypania (opcjonalnie)
W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cynamon, wymieszać łyżką.
W do słoika nalać mleko, jaja, tłuszcz, zakręcić, wstrząsnąć parokrotnie słojem, następnie jego zawartość wlać do miski z produktami sypkimi, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (mają zostać niewielkie grudki).
Jabłka pokroić w kosteczkę, zasypać cynamonem, cukrem(jeśli są kwaśne), wymieszać, odstawić na 10 minut.
Papilotki do muffin wypełniać 1,5 łyżki ciasta, na to włożyć łyżeczkę jabłek, przykryć 1 łyżką ciasta. Papilotki mają być wypełnione w 3/4, babeczki trochę urosną.
Posypać z góry grubym cukrem, piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Z podanych proporcji wyszło mi 13 sztuk.
Z podanych proporcji wyszło mi 13 sztuk.
i u mnie dziś muffinki :]
OdpowiedzUsuńEwa, strasznie dużo dzieje się w Twojej kuchni, nie nadążam :) Kto to wszystko zjada? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKasiu, wiesz, u mnie to non stop pełna chata jest, ja zwykle zdążę skubnąć kawałeczek przy krojeniu, ale nie protestuję, bo mniejszy zadek mi się robi dzięki temu :), znajomi moi, mojego męża, syna (dziś było 6 nastolatków), następnie moje odchudzające się wiecznie kumpele itd, a i sąsiadki, które "przypadkiem" wpadają, jak ładny zapach na klatce poczują :)
UsuńTeraz już wszystko rozumiem :D Gdybym ja miała taką gromadę do wykarmienia pewnie bym nie podołała :)
OdpowiedzUsuńdałabyś rade, spokojnie :) jak widzisz tych chudzielców to aż się ich karmić chce :))
OdpowiedzUsuńA czy wyjdzie jak bym podwoiła składniki i upiekła w blaszce??Jak myślisz?Będzie smaczne?Ile piec?
OdpowiedzUsuńwyjdzie bez problemów, porcja powyżej wystarczy na blaszkę około 24x24 cm, piec około 30 - 40 minut, do suchego patyczka, będzie bardz smaczne, tylko nie używaj miksera lecz łyżki
UsuńDzięki:)))
OdpowiedzUsuń