- 1 litr mleka
- główka czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- tymianek
- 0,5 pęczka zielonej pietruszki
- pieprz, sól
Czosnek przepuścić przez praskę, dodać szczyptę soli, rozetrzeć. Zagotować w mleku przez 3 minuty, odstawić pod przykryciem na 30 minut. Przecedzić.
Masło utrzeć z mąką na gładką masę i po trochu dodawać do wrzącego mleka, ubijając je trzepaczką. Zestawić z ognia, dodać żółtka roztrzepane z sokiem z cytryny, zagrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Zupę przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem. Podawać z grzankami czosnkowymi, posypaną natką pietruszki.
W sam raz na jesień :)
OdpowiedzUsuńno właśnie i na gardło :)
OdpowiedzUsuńi mnie ta zupka, oj kusi :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna
OdpowiedzUsuńjak ktoś lubi czosnek to na pewno mu posmakuje, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń