środa, 2 października 2013

zupa czosnkowa

My pijemy ją zwykle z kubeczka, można podać ją również w bardziej sycącej formie, np z dodatkiem grzanek na masełku czosnkowym. Jest mocno...czosnkowa :D, rozgrzewająca i antybakteryjna, jedynym minusem jest później mocno czosnkowy oddech ;-)




  • 1 litr mleka
  • główka czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • tymianek
  • 0,5 pęczka zielonej pietruszki
  • pieprz, sól

Czosnek przepuścić przez praskę, dodać szczyptę soli, rozetrzeć. Zagotować w mleku przez 3 minuty, odstawić pod przykryciem na 30 minut. Przecedzić.

Masło utrzeć z mąką na gładką masę i po trochu dodawać do wrzącego mleka, ubijając je trzepaczką. Zestawić z ognia, dodać żółtka roztrzepane z sokiem z cytryny, zagrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Zupę przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem. Podawać z grzankami czosnkowymi, posypaną natką pietruszki.




5 komentarzy:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)