- 1 budyń czekoladowy (40 gram) bez cukru lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 130 gram mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, odstawić na 10 minut. Smażyć z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu lub bez tłuszczu. Naleśniki czekoladowe smażą się szybciej i łatwiej przypalają, także miejmy to na uwadze. Mnie z podanych proporcji wyszło 7 sztuk.
jej jak apetycznie wyglądają ;) zjadłabym takie
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają. Moja wyobraźnia "naleśnikowa" nigdy nie wychodziła poza te klasyczne. Z przyjemnością spróbuję zrobić je w domu.
OdpowiedzUsuńnaleśniki bardzo ciekawe, dla entuzjastów budyniu :)), ciasto jest nieco twardsze niż w tradycyjnych, ale absolutnie nie twarde :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł!:)
OdpowiedzUsuń"Zabieram" przepis ....bo muszę takie zrobić..
OdpowiedzUsuńAch znalazłam :-) Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki :-)
OdpowiedzUsuń