Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: buraczki do słoików - przepis bazowy

piątek, 5 września 2014

buraczki do słoików - przepis bazowy

Najłatwiejsza wersja buraczków na zimę. Możemy zastosować je w wersji bez zmian jako pyszny dodatek do obiadu, ale również możemy przerobić na buraczki zasmażane, buraczki z cebulką lub dodać do nich starty chrzan, paprykę marynowaną, co tylko chcemy :)
Z podanej porcji wychodzi 8 sztuk 0,5 litrowych słoików.





4 kg buraków ( optymalnie wybierajmy mniejsze sztuki)
8 łyżek cukru
10 łyżek octu 10% ( około 1/3 szklanki)
1 łyżeczka soli ( z małą górką)

Buraki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze ( tej z wyposażenia piekarnika). Niech leżą tak, by sok nie wypływał na blachę. Na jednorazowy wsad do pieca swobodnie możemy przeznaczyć 3 - 3,5 kg buraków.



Pieczemy do miękkości w 180 stopniach ( patyczek ma się zagłębiać w nich bez oporu, ale mają być twardsze niż np gotowane ziemniaki), u mnie trwało to około 1,5 godziny ( funkcja góra - dół). Następnie jeszcze gorące warzywa odwijamy z folii, układamy na półmisku. Obieramy gdy są jeszcze ciepłe ( nie gorące, by nie parzyły rąk), wtedy skórka schodzi z nich najlepiej.



Następnie przygotowujemy dużą michę i ścieramy je na dużych lub na drobnych oczkach, wg gustu.
Potem bezpośrednio do buraków dodajemy ocet, sól i cukier, mieszamy dokładnie. W tym momencie możemy spróbować czy te proporcje będą nam odpowiadać.
Buraczki przekładamy do słoików ( u mnie 0,5 litrowe), pasteryzujemy około 15 - 17 minut.







14 komentarzy:

  1. Buraczki to najlepszy dodatek do drugiego dania. Może ja też zrobię kilka takich słoiczków?!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile ja mam planów przetworowych na przyszły tydzień !! Burczaki do niego jak najbardziej dodaje ! Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano właśnie, szał przetworowy na maxa :DDDD, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mniaaaaaam... Bardzo takie lubię :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mozna tu uzyc octu jablkowego albo innego zdroqszego?

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis, też chciałabym z sokiem z cytryny, ile soku jest w stanie zastąpić 10 łyżek octu??please!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj zacząć od 7 łyżek soku, spróbuj czy nie jest mdłe, jeśli tak, to dodaj sobie jeszcze 2-3 i znów spróbuj

      Usuń
  6. Ja mam takie pytanie co do ilości octu w przepisie. 10 łyżek = 150 ml, 1/3 szklanki = 83 ml. No to ile powinno być tego octu, bo te ilości dość mocno od siebie odbiegają. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam--bardzo dobre proporcje octu,cukru i soli.Nigdy mi nie wyszły tak dobre jak z Twojego przepisu.Pozdrowienia-ewa z konina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, cieszę się bardzo, dziękuję i również pozdrawiam

      Usuń
  8. Folia aluminiowa jest bardzo szkodliwa. Aluminium pod wplywem ciepla w piekarniku przedostaje sie do zywnosci, trujemy sie w ten sposob metalami ciezkimi, moze lepiej ugotowac buraczki w parowniku...? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)