To prosty przepis na aromatyczną domową wędlinę. Bardzo polecam taki rodzaj dodatków do pieczywa, gdyż wtedy wiemy ile mięsa w mięsie podajemy swojej rodzinie :)
około 800 - 900 gramów filetu z indyka
2 łyżki soli
marynata:
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
łyżka musztardy ( dałam ostrą)
3 - 4 rozgniecione ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego ciemnego
2 szczypty ostrej papryki ( opcjonalnie)
2,5 łyżki oleju ( dałam rzepakowy)
Filet dokładnie myjemy. W około 1,2 litra wody ( ma przykryć mięso) rozpuszczamy 2 łyżki soli, zanurzamy mięso, wsadzamy do lodówki na 24 godziny, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty dokładnie łączymy, smarujemy filet z każdej strony (od spodu też).
Zawijamy delikatnie w folię aluminiową, z wierzchu postarajmy się jej mocno nie dociskać.
Zawinięte mięso wsadzamy do płaskiego naczynia żaroodpornego, na którego dno wylewamy około zimną wodę ( ma sięgać na około 1,5 cm powyżej dna).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 60 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia, rozrywamy folię z góry ( uwaga, nie poparzmy się) i podpiekamy wierzch pieczeni.
Kroimy kiedy ostygnie.
Super pomysł na wędlinkę :)
OdpowiedzUsuńlepszej wędliny na kanapki nie można sobie wyobrazić:)
OdpowiedzUsuńten filet nie wychodzi suchy ?
OdpowiedzUsuńnie, w żadnym wypadku, jest otulony folią, która trzyma soki
Usuńna ile godzin do lodowki?14 czy 4?
OdpowiedzUsuńna 24 :), już poprawiam, dzięki !
Usuńfilety z drobiu to moje ulubione mięsko, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, lubię najbardziej :))
OdpowiedzUsuńZrobiłaś pyszną zdrową i smaczna wędlinę do chleba. Taką lubię :)
OdpowiedzUsuńczy w takiej marynacie można przyrządzić schab?
OdpowiedzUsuńmożna, jak najbardziej
UsuńOk, dziękuję
OdpowiedzUsuńWitam.Czy piec w naczyniu żaroodpornym z przykryciem ,czy bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńpieczemy w folii, ale bez przykrycia, a odrobiną wody na dnie
Usuń