1. Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym
2. Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym
- 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajo
- namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz
- vegeta
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki
Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, wrzucać na wrzątek z vegetą (około 1,5 litra), zagotować, dodać pokrojoną drobno cebulkę i dodać masło, gotować wszystko razem około 35 minut, po czym pulpety wyjąć na talerzyk.
Uzupełnić wodę do pożądanej ilości sosu, dodać mąkę wymieszaną z wodą, zagęścić sos, pogotować przez chwilkę, włożyć z powrotem klopsiki, doprawić i gotowe.
Potrawę podałam z ziemniaczkami i mizerią.
A tutaj jest Koksu, czyli jeden z moich psiaków (6 miesięczny chihuahua)
pycha, danie mojego dziecinstwa, to jest ten smak, super przepis i prosty, nawet mnie leworęcznej w kuchni udało sie zrobić
OdpowiedzUsuńPrzepis pycha-ale piesek,to cudo ja chcę mieć takiego.
OdpowiedzUsuń:)), bardzo polecam tą rasę, są niekłopotliwe, przekochane, cieszę się, że pulpeciki smakowały :)
Usuńczy do zagęszczenia sosu można użyć śmietany?
OdpowiedzUsuńjasne
Usuńczyli w takiej samej proporcji jak woda, tak? dziękuję serdecznie za odpowiedź i już się biorę za robienie pulpecików.. świetny przepis :) pozdrawiam, Ewa :)))
OdpowiedzUsuńnie, 1,5 łyżki mąki i śmietanki tyle co wody, kiedy sobie to wymieszasz, zahartuj dwiema łyżkami wrzątku, żeby się nie zważyła
Usuńok :) a przecier pomidorowy dodać też na końcu przy zagęszczaniu?
Usuńtak, dokładnie, dodać na samym końcu i zagotować i gotowe
Usuń