Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: pulpety w sosie pomidorowym

sobota, 21 września 2013

pulpety w sosie pomidorowym

Pyszny i prawdziwie domowy obiadek, który smakuje praktycznie każdemu, szybki i niedrogi, super :) Jeśli posmakowała Wam ta potrawa bardzo polecam jeszcze dwie:
1. Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym
2. Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym





  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajo
  • namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz
  • vegeta
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki



Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, wrzucać na wrzątek z vegetą (około 1,5 litra), zagotować, dodać pokrojoną drobno cebulkę i dodać masło, gotować wszystko razem około 35 minut, po czym pulpety wyjąć na talerzyk.





Uzupełnić wodę do pożądanej ilości sosu, dodać mąkę wymieszaną z wodą, zagęścić sos, pogotować przez chwilkę, włożyć z powrotem klopsiki, doprawić i gotowe.

Potrawę podałam z ziemniaczkami i mizerią.



A tutaj jest Koksu, czyli jeden z moich psiaków (6 miesięczny chihuahua)


9 komentarzy:

  1. pycha, danie mojego dziecinstwa, to jest ten smak, super przepis i prosty, nawet mnie leworęcznej w kuchni udało sie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis pycha-ale piesek,to cudo ja chcę mieć takiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)), bardzo polecam tą rasę, są niekłopotliwe, przekochane, cieszę się, że pulpeciki smakowały :)

      Usuń
  3. czy do zagęszczenia sosu można użyć śmietany?

    OdpowiedzUsuń
  4. czyli w takiej samej proporcji jak woda, tak? dziękuję serdecznie za odpowiedź i już się biorę za robienie pulpecików.. świetny przepis :) pozdrawiam, Ewa :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, 1,5 łyżki mąki i śmietanki tyle co wody, kiedy sobie to wymieszasz, zahartuj dwiema łyżkami wrzątku, żeby się nie zważyła

      Usuń
    2. ok :) a przecier pomidorowy dodać też na końcu przy zagęszczaniu?

      Usuń
    3. tak, dokładnie, dodać na samym końcu i zagotować i gotowe

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)