Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ciasteczka pienione Ewy Wachowicz

sobota, 21 września 2013

ciasteczka pienione Ewy Wachowicz

W moich stronach nazywamy je Rozetki lub Gwiazdki, pyszne kruche i maślane, ciasto nie wymaga zagniatania, robi się je szybko i całkiem przyjemnie :) Jak dla mnie to mogłyby się z powodzeniem nazywać "Jedno za drugim" :DD






  • 250 gram miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 350 gram mąki pszennej
  • 130 gram cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu
  • 75 ml letniego mleka
  • około 0,5 słoiczka dżemu lub marmolady (dałam zwykłą wieloowocową)



Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy, nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jaju, mleko i ekstrakt (aromat), ucieramy cały czas, następnie dodajemy stopniowo mąkę.


Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, na blachę wyłożona papierem do pieczenia wyciskamy ciasteczka w kształcie rozetek. Na górę czubkiem noża nakładamy kapkę dżemu lub marmolady.

Ciasteczka wyciskałam tą oto tylką :


Piekłam w termoobiegu na trzecim poziomie od góry w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.
W funkcji grzania góra - dół zauważyłam, że za bardzo przypiekają się od spodu.

Z tej porcji zarobu wyszło mi 3 blachy ciasteczek (cała masa).


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam te ciasteczka. Nie sposób poprzestać na jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasteczka z mojego dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mleko oczywiście dodajemy też, dzięki za przytomność, już poprawione, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)