- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie dość tłuste gulaszowe)
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki bułki tartej lub namoczona w mleku i zmielona kajzerka albo dwie
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 strąk zielonej papryki
- 1 strąk żółtej papryki
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz cayenne
- 2 jaja
Papryki pokroić w kosteczkę, cebule pokroić drobno i zeszklić na maśle.
Do masy mięsnej dodać papryki, cebulkę, jaja, około 1 łyżeczki soli, czosnek, bułkę tartą, pieprz (dałam 0,5 łyżeczki, wyszła dość ostra), wyrobić wszystko na jednolitą masę, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam jednorazowej aluminiowej), cienko posmarować olejem, wyłożyć masę mięsną i wyrównać wierzch, posmarować go cienką warstwą oleju.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 70-80 minut.
Bardzo lubię taką pieczeń. Robię bardzo podobną tylko,że z przeznaczeniem na obiad:-) No ale na kanapkach też musi być pyszna:-)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne, uwielbiam paprykę w wędlinach :)
OdpowiedzUsuńBabeczko, racja na ciepło tez jest pyszna
OdpowiedzUsuńJolu, jeśli lubisz to bardzo polecam :)
Wygląda przepysznie!!! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszna pieczeń! Zrobiłam ją, tylko moja jest zdecydowanie ciemniejsza... Kiedyś jadłam właśnie taką jasną jak Twoja :) Nie wiem czy to zależy od rodzaju mięsa? Dałam łopatkę wieprzową.
OdpowiedzUsuńByła na obiadek i jeszcze na zimno do kanapek zostało :)
Basiu, racja, to zależy między innymi od wieku świnki, ale u mnie zależy też to od światła i jak mój aparat się z nim (światłem) dogada :), pieczeń pycha, uwielbiam na zimno zwłaszcza :)
UsuńEwo, zgadzam się, pieczeń przepyszna!!! Bardziej smakuje mi na zimno. Na pewno częściej będę ją robiła ;)
OdpowiedzUsuńpychotka,musze takie cudeńko zrobić....
OdpowiedzUsuńWitam o jakich wymiarów jest blaszka
OdpowiedzUsuństandardowa keksówka 12x20 cm
UsuńDzieki bardzo za odpowiedź blaszka jest to i pieczeń będzie. Pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńwłasnie odkryłam Twoj blog:) bede robić wszystko po kolei co na niego zamieściłaś, jesteś czarodziejka:) mam pytanie co by było gdybym dodała troszke przecieru pomidorowego do miesa?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie w mojej kuchni ! :)) Z przecierem będzie pysznie, tylko nie za dużo, ot tak, dla smaczku, świetny pomysł, pozdrówcia !
Usuń