Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: kolorowa pieczeń z mielonego mięsa

sobota, 21 września 2013

kolorowa pieczeń z mielonego mięsa

Szybka i łatwa do zrobienia, piekę ja zwykle z przeznaczeniem na kanapki, choć na ciepło smakuje równie dobrze :)







  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie dość tłuste gulaszowe)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki bułki tartej lub namoczona w mleku i zmielona kajzerka albo dwie
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz cayenne
  • 2 jaja



Papryki pokroić w kosteczkę, cebule pokroić drobno i zeszklić na maśle.
Do masy mięsnej dodać papryki, cebulkę, jaja, około 1 łyżeczki soli, czosnek, bułkę tartą, pieprz (dałam 0,5 łyżeczki, wyszła dość ostra), wyrobić wszystko na jednolitą masę, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam jednorazowej aluminiowej), cienko posmarować olejem, wyłożyć masę mięsną i wyrównać wierzch, posmarować go cienką warstwą oleju.


Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 70-80 minut.



13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taką pieczeń. Robię bardzo podobną tylko,że z przeznaczeniem na obiad:-) No ale na kanapkach też musi być pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne, uwielbiam paprykę w wędlinach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczko, racja na ciepło tez jest pyszna
    Jolu, jeśli lubisz to bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie!!! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna pieczeń! Zrobiłam ją, tylko moja jest zdecydowanie ciemniejsza... Kiedyś jadłam właśnie taką jasną jak Twoja :) Nie wiem czy to zależy od rodzaju mięsa? Dałam łopatkę wieprzową.
    Była na obiadek i jeszcze na zimno do kanapek zostało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, racja, to zależy między innymi od wieku świnki, ale u mnie zależy też to od światła i jak mój aparat się z nim (światłem) dogada :), pieczeń pycha, uwielbiam na zimno zwłaszcza :)

      Usuń
  6. Ewo, zgadzam się, pieczeń przepyszna!!! Bardziej smakuje mi na zimno. Na pewno częściej będę ją robiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pychotka,musze takie cudeńko zrobić....

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam o jakich wymiarów jest blaszka

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzieki bardzo za odpowiedź blaszka jest to i pieczeń będzie. Pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  10. własnie odkryłam Twoj blog:) bede robić wszystko po kolei co na niego zamieściłaś, jesteś czarodziejka:) mam pytanie co by było gdybym dodała troszke przecieru pomidorowego do miesa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie w mojej kuchni ! :)) Z przecierem będzie pysznie, tylko nie za dużo, ot tak, dla smaczku, świetny pomysł, pozdrówcia !

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)