- ciasto drożdżowe:
- 370 gram mąki pszennej
- 35 gram drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 całe jajo lub 2 żółtka
- 35 gram stopionego, schłodzonego masła
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
- masa serowa:
- 1250 gram sera półtłustego ( 4 kostki)
- 100 gram stopionego, schłodzonego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
- 4 jaja
- 2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego (jeśli ser jest mocno wilgotny)
- rodzynki (opcjonalnie, ja nie dałam)
- kruszonka:
- 110 gram miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cukru waniliowego
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut do "ruszenia".
Następnie mąkę przesiewamy z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy tłuszcz, jajo lub żółtka, rozczyn, zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli się mocno klei, dosypujemy odrobinę mąki, ciasto odstawiamy do omączonej miski, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości.
Następnie mąkę przesiewamy z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy tłuszcz, jajo lub żółtka, rozczyn, zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli się mocno klei, dosypujemy odrobinę mąki, ciasto odstawiamy do omączonej miski, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, formę do ciasta o wymiarach 36x29 smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia.
Wałeczek jest bardzo przydatny, polecam go zakupić.
Twaróg mielimy w maszynce (wystarczy 1 raz). Dodajemy do niego schłodzone masło, po jednym żółtku, cukier i cukier waniliowy, budyń i miksujemy dokładnie.
Z białek ubijamy sztywną pianę, wykładamy ją do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżka, by wszystkie składniki się połączyły.
Na wyrośnięte ciasto wykładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię, następnie zagniatamy kruszonkę.
Kruszonkę formujemy w kulę, odrywamy z niej kawałki, rozpłaszczamy w rękach i układamy na masie serowej, by tworzyła "łatki"
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55-60 minut, po wyłączeniu uchylamy lekko drzwi piekarnika i hartujemy ciasto przez 25 minut, następnie wyciągamy je na blat. Kroimy najlepiej po wystygnięciu, co zapewniam Was, jest ogromną torturą :)
wygląda bajecznie i przepysznie, także przepis rewelacyjny, pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńSamanto, bardzo dziękuję i ciacho jak najbardziej polecam, również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy w opisie przygotowania ciasta czegoś nie brakuje? Ciasto drożdżowe nie zawiera jaj?
OdpowiedzUsuńMichalinko, masz oczywiście rację, do ciasta dodaję 1 jajo całe lub dwa żółtka, w zalezności co mam akurat na stanie, dziękuję za zwrócenie uwagi i już uzupełniam przepis :)
Usuńwłaśnie się szykuję do pieczenia i zauważyłam że coś mi tu nie pasuje :) Mam składniki i nie chcę ich zmarnować. Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńi ja się bardzo cieszę, że zwróciłaś na to uwagę, bardzo dziękuję ! czekam na relację jak się udał i smakował, uwielbiam skubańca, pozdrówcia gorące ! :)
UsuńCiasto gotowe i już na moim blogu, zapraszam i dziękuję za inspirację :)http://jedynapasja.blogspot.com/
Usuńbiegnę !
UsuńPorywam kawałek :)
OdpowiedzUsuń