Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

wtorek, 17 września 2013

pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Pulpeciki są pyszne, ser dodaje mięsu delikatności, bardzo smaczny obiadek :)





  • 550-600 gram mielonej chudej wieprzowiny (dałam szynkę)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 łyżki bułki tartej (można oczywiście dać bułeczkę namoczoną w mleku)
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz + mąka do obtoczenia pulpetów
  • sos pomidorowy:
  • 500 gram przecieru pomidorowego (w kartoniku)
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej (dałam 12%)
przepis z moimi zmianami stąd 


Z mięska, przypraw, jaja, bułki tartej wyrobić jednolitą masę, dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę ( 0,5 cm x 0,5 cm), wymieszać delikatnie, by ser był równomiernie rozprowadzony w masie mięsnej.

Uformować kuleczki troszkę większe niż orzech włoski, obtoczyć wszystkie w mące.

Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na 1 łyżce oleju, uważając, żeby czosnek się nie zrumienił. Wlać przecier pomidorowy, oraz wodę i dodać przyprawy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. 

Włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.

Ugotowane pulpety wyjąć z sosu, w 1/4 szklanki zimnej wody dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki, wlać do wywaru i zagotować, ewentualnie doprawić, zestawić z gazu i po chwili dodać śmietanę, danie podałam z ryżem i sałatką z pomidorów i cebulki.

7 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł z tą mozzarellą. Uwielbiam takie pulpeciki, na moim blogu też się dzisiaj pojawiły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł świetny, muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, już lecę oglądać :)
    Gosiu, koniecznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pulpety - rewelacja. Moja córeczka je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo ! uściski dla Córy i dziękuję bardzo za komentarz :))))

      Usuń
  5. cudownie smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, dziękuję za skorzystanie z przepisu i za komentarz, pozdrawiam gorąco :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)