- 550-600 gram mielonej chudej wieprzowiny (dałam szynkę)
- 1 kulka mozzarelli
- 3 łyżki bułki tartej (można oczywiście dać bułeczkę namoczoną w mleku)
- 1 jajo
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz + mąka do obtoczenia pulpetów
- sos pomidorowy:
- 500 gram przecieru pomidorowego (w kartoniku)
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 50 ml wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany kwaśnej (dałam 12%)
przepis z moimi zmianami stąd
Z mięska, przypraw, jaja, bułki tartej wyrobić jednolitą masę, dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę ( 0,5 cm x 0,5 cm), wymieszać delikatnie, by ser był równomiernie rozprowadzony w masie mięsnej.
Uformować kuleczki troszkę większe niż orzech włoski, obtoczyć wszystkie w mące.
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na 1 łyżce oleju, uważając, żeby czosnek się nie zrumienił. Wlać przecier pomidorowy, oraz wodę i dodać przyprawy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.
Włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ugotowane pulpety wyjąć z sosu, w 1/4 szklanki zimnej wody dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki, wlać do wywaru i zagotować, ewentualnie doprawić, zestawić z gazu i po chwili dodać śmietanę, danie podałam z ryżem i sałatką z pomidorów i cebulki.
Ciekawy pomysł z tą mozzarellą. Uwielbiam takie pulpeciki, na moim blogu też się dzisiaj pojawiły :)
OdpowiedzUsuńPomysł świetny, muszę spróbować;)
OdpowiedzUsuńKasiu, już lecę oglądać :)
OdpowiedzUsuńGosiu, koniecznie ! :)
Pulpety - rewelacja. Moja córeczka je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo ! uściski dla Córy i dziękuję bardzo za komentarz :))))
Usuńcudownie smakowały:)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, dziękuję za skorzystanie z przepisu i za komentarz, pozdrawiam gorąco :)
Usuń