poniedziałek, 1 września 2014

szarlotka wg siostry Anastazji

Doskonała szarlotka na kruchym cieście, bezproblemowa i w sumie szybka, pyszności :) Przepis podpatrzony u Izy.




3 pełne szklanki mąki pszennej  (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 żółtka
¾ szklanki cukru
200 gramów zimnego masła
cynamon do jabłek ( wg uznania)
cukier waniliowy do jabłek ( około 1,5 łyżeczki)
cukier do jabłek ( wg uznania, jeśli są bardzo kwaśne)
około 2 kg jabłek


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Masło siekamy z mąką nożem. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Wlewamy do mąki i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką ( u mnie nie było takiej potrzeby). Ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3), tą mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
Kwadratową blaszkę o boku około 24 cm smarujemy tłuszczem.
Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim spód i boki blaszki, nakłuwamy w kilkunastu miejscach.




Odciśnięte z soku jabłka układamy na cieście, posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym. 




Ścieramy na tarce (na dużych oczkach) drugą cześć ciasta (z zamrażarki).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy aż nabierze ładnego złotego koloru około 35-40 minut. 
Posypujemy cukrem pudrem.





12 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentuje! Bardzo lubię piec szarlotki :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna! a przepisy siostry Anastazji sa fantasytczne . Piekna ci wyszla :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka pierwsza klasa ! Cudnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje !! Będę tu zaglądać !
    Zapraszam również do mnie na nowego bloga:
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka to dla mnie smak dzieciństwa:) A patrząc na Twoje cudo mam znów ochotę powrócić do tamtych czasów:))

    OdpowiedzUsuń
  5. znów mi chęci zrobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjna.Upiekłam wg przepisu, z tym że jabłka jeszcze trochę podgotowałam i dodałam trochę cynamonu i sok z cytryny, żeby nabrały kwaskowego smaku.Po ostudzeniu włożyłam na ciasto do blachy i do pieca. Pyszne ciasto. Polecam i dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały przepis, szarlotka wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto takie sobie. Miałam ochotę na pyszną szarlotkę-same jabłka super, ale ciasto wcale nie jest takie kruche jak być powinno i w smaku też byle jakie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie napewno wypróbuję też przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka pyszna ciasto delikatne miękkie będę z tego przepisu na pewno robić

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)