czwartek, 3 grudnia 2015

cordon bleu

Wspaniały kotlet po prostu, możemy również przyrządzić go z cielęciny lub schabu. Polecam na przykład na niedzielny obiad :) Jako dodatek warzywny do tego delikatnego mięsa polecam marchewkę na gęsto.

P. S. Jeśli zdecydujecie się na cielęcinę lub schab mięso najlepiej przed rozbiciem namoczyć przez 30 minut w zimnym mleku.









3 średnie filety z kurczaka
sól, pieprz

plasterki sera typu ementaler (koniecznie wybierzcie właśnie ten gatunek, do nabycia w każdym markecie)
plasterki szynki konserwowej

panierka:
mąka
2 jaja
tarta bułka


Filety rozbijamy dość cienko, uważajmy by nie porobić dziur, możemy się wspomóc folią lub delikatnie rozbijać zwilżonym tłuczkiem. Posypujemy solą, czarnym pieprzem, odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie na połowie kotleta układamy kolejno: plaster szynki, plaster sera, a na końcu znów plaster szynki.

UWAGA: Wędlinę i ser trzeba dociąć by pasowały do połowy kotleta, jednocześnie zostawiając około 0,5 cm wolnej przestrzeni przy brzegach, zapobiegnie to wydostaniu się sera podczas smażenia.




Kotleta składamy na pół, panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajach, a na końcu obficie w tartej bułce.





Smażymy (na oleju) na małym ogniu pod przykryciem z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego !



4 komentarze:

  1. Wyglada przepysznie! musze zrobic w niedziele

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewoo, do cordon bleu TYLKO szynka surowa wedzona typu szwarcwaldzka! Konserwowa? Sorry ale to swietokradztwo laika!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))), jestem laikiem, a ze szwarcwaldzką też będzie pyszny :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)