poniedziałek, 31 stycznia 2022

szarlotka w 5 minut

 Tak, to możliwe :))), nie tylko zdecydowanie realne, ale również pyszne, delikatne, wilgotne i tanie, polecam gorąco dla zabieganych, leniwych, zmęczonych lub nawiedzonych przez niezapowiedzianych gości, super ciacho :)









3 jaja (M)

120 gramów cukru

1 kopiasta łyżka cukru waniliowego

3 duże lub 4 średnie jabłka

100 ml oleju

100 ml mleka

220 gramów maki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


dodatkowo:

2 łyżki cukru

cynamon (opcjonalnie)

cukier puder do posypania ciasta




Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki na dość cienkie plasterki.




Jaja ubić z cukrami na puszek, około 3 minut.




Dodać olej i mleko, krótko zmieszać, dodać makę przesianą z proszkiem do pieczenia.




Blaszkę o wymiarach 21x32 cm lub tortownicę o wymiarach około 26 cm posmarować masłem, spód posypać dwiema łyżkami cukru i ewentualnie cynamonem.




Wyłożyć jabłka, lekko wyrównać.




Wylać ciasto, delikatnie przemieszać tak, by część ciasta dostała się pod owoce.



Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć szarlotkę i piec około 35 minut, do zezłocenia wierzchu i tzw. "suchego patyczka".

Po upływie w/w czasu ciasto wyjąć z piekarnika, schłodzić i posypać cukrem pudrem, smacznego :)




4 komentarze:

  1. Błyskawiczną szarlotka i bardzo smaczna. Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. prawda? :)))) u nas też zniknęła w mgnieniu oka :), pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robi się szybko i znika szybko. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)