czwartek, 31 października 2013

pieczona pierś z indyka

Przepyszna domowa wędlinka, która robi się sama :)




  • 1 około kilogramowy filet z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • marynata:
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej, zmiażdżony ząbek czosnku
  • tuż przed pieczeniem:
  • sól, pieprz, papryka, 3 ząbki czosnku


Fileta myjemy, wkładamy do miski z wodą i przyprawami na marynatę, odkładamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie odsączamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy przyprawami, fileta zwijamy ściśle, wkładając do środka ząbki czosnku.
Zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą na wysokość około 3 cm.


Pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni, po 40 minutach rozcinamy folię na górze, rozchylamy ją i pieczemy jeszcze około 20 - 25 minut, aby skórka lekko się zarumieniła.



11 komentarzy:

  1. Dziś piekłem fileta w/g Twojej propozycji.....jest dobry , czy jest genialny zobaczymy jutro . Dzięki za przepis , a ponieważ idą święta więc Wszystkiego Dobrego .....również kulinarnie. Pozdrawiam. Gazda

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz się zabieram do pracy..Filet wygląda smakowicie. jak będzie rodzinie smakował ...to następny będzie na święta...

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Piekłam już raz filet z indyka Twojego przepisu, jest pyszny i dzisiaj robie znowu, po raz drugi, jutro na obiad. Ja polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. odradzam pieczenie w folii aluminiowej. W wysokiej temperaturze wydzielają się szkodliwe substancje z folii. Lepiej i zdrowiej w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli ktoś ma obiekcje może również piec w rękawie, jednak najbardziej soczysty wychodzi właśnie pieczony w folii

      Usuń
  5. Witam, mam problem- ile ma być wody w tej marynacie?

    OdpowiedzUsuń
  6. już piszę, średnica miski ma być niewiele mniejsza od mięsa ulożonego na jej dnie, powiedzmy 1 cm po każdej stronie, woda ma zalać mięso i sięgac około 0,5 cm ponad nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. źle napisałam, średnica kichy ma być niewiele większa, tak miało być :), mam nadzieję, że pomogłam :)

      Usuń
    2. o matulu, michy miało być :D

      Usuń
    3. Dziękuję serdecznie.Pozdrawiam

      Usuń
  7. Robię już 2 raz. Wspaniałe mięsko, na ciepło jeszcze lepsze. Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)